Musorujsag
Élő Eredmények

Ezért úszhatta meg a büntetést Pérez

Ezért úszhatta meg a büntetést Pérez

Motorsport, Crash
Éppen csak megelőzte Valtteri Bottast, egy pillanatra máris veszélybe került Sergio Pérez dobogós helye. Ezért kerülte el végül a büntetést.

Bakui győzelme után újabb dobogóval ajándékozta meg a Red Bullt Sergio Pérez. A Francia Nagydíjon egy kiállásos taktikája vezette őt sikerre: három riválisához képest sokkal hosszabb első etapot teljesített a közepes gumival, majd a futam hajrájában kihasználta a frissebb kemény Pirelliket, és a 49. körben faképnél hagyta az akkor már nagyon szenvedő Valtteri Bottast.

Előzését ugyanakkor az FIA vizsgálta, mivel a Signes-kanyarban kívül letért közben a pályáról. A büntetés  elmaradt, az FIA indoklása szerint azért, mert a mexikói a pályaelhagyás pillanatában már túl volt az előzési manőveren.

„A bírák megállapították, hogy Pérez teljesen lezárta a Bottas elleni előzést, amikor elhagyta a pályát a 10-es kanyarban. Ezzel egyszerű ’pályahatár kérdéssé’ vált a letérése. A bírák úgy döntöttek, hogy Pérez kellő lendületet veszített ahhoz a következő kanyarban, hogy ne tekintsük ezt jogtalan előnyszerzésnek” – állt az FIA indoklásában.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Pérez egyébként 5,8 másodperccel előzte meg a célban Bottast, vagyis még akkor is megtarthatta volna a harmadik helyét, ha utólagosan 5 másodperces büntetést kap pályán kívüli előzésért.

Pérez az esetről elmondta: „Eléggé trükkös volt, mivel utolértük a lekörözötteket, volt DRS és forgalom is előttünk, szóval kemény volt. Megkerültem őt a tízes kanyarban, és már előtte álltam.

Próbáltam adni neki helyet, amennyit csak lehetett, ezért mentem le a pályáról. Visszatértem, de nem tettem szert előnyre, mivel az előzést akkor már megcsináltam. Szóval főleg csak azért volt, hogy helyet hagyjak neki, nehogy ütközés legyen belőle.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A Red Bull-os futama nem indult jól, de annál jobban végződött. „Az első tíz körben az autó vezethetetlen volt a szél miatt. Kevesebb leszorítóerővel mentünk, ezért elég nehéz volt a pályán tartani. De utána a szél talán enyhülhetett, a pálya pedig javult. Egyre jobb ritmust találtam, sikerült sokáig nyújtanom az etapot.”

A kétszeres futamgyőztes két hét alatt nemcsak megelőzte, le is hagyta Bottast a bajnokságban. Mostani sikere kapcsán a csapatát dicsérte. „Jól taktikáztunk. Sokáig nyújtottuk az első etapot, ami kifizetődött. Hiányzott pár kör ahhoz, hogy elkapjam Lewist is. De így is szép eredmény a csapat számára, és érzem az egyértelmű fejlődést. Dolgozunk tovább, hogy kiegyensúlyozottabbá váljak. Hamarosan jön a következő lépés is” – ígérte.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak