Musorujsag
Élő Eredmények

Gyanús szagok, autóba pisilés és tévedések a vázcserék körül...

Gyanús szagok, autóba pisilés és tévedések a vázcserék körül...

F1
Volt egy pont, amikor Lewis Hamilton is elgondolkodott, ám a franciaországi időmérő edzés után már jól elviccelődtek a Mercedesen belüli vázcsere kérdésével.

A kelleténél talán nagyobb figyelmet kapott, hogy a Mercedes erre a hétvégére kicserélte Lewis Hamilton és Valtteri Bottas autóinak alapját. Miután a címvédő pénteken küszködött a pályán, fölmerült, ennek talán ahhoz lehet köze, hogy a finn azon vázát kapta meg, amivel két hete Bakuban ő is csak szenvedett egész hétvégén.

Az elméletet a brit Sky Sports szakértői, Paul di Resta és Nico Rosberg csak erősítették nyilatkozataikkal. Miután a szombati időmérő edzésen Hamilton aztán Bottast legyőzve lett második, elégedetten állapította meg: bizonyította, hogy a vázról keringő „mítoszok” tévesek.

A kvalifikációt követő sajtótájékoztatón a két mercedesest megkérdezték, mit jelent pontosan egy vázcsere, illetve versenyzőként érzékelnek-e belőle bármit is. Az első három helyezett jól elviccelte a dolgot.

Max Verstappen: Először a szagát érzed, nem? A szellentéstől…

Lewis Hamilton Bottasra mutatva: Ő folyamatosan belepisil.

Valtteri Bottas (nevet): Ez nem igaz!

Max Verstappen: Fúrjatok egy lyukat alulra!

Komolyra fordítva a szót Hamiltonék aztán megerősítették, sem a szagok, sem más alapján nem tapasztalják sok jelét annak, hogy új vázzal versenyeznek. „Nem érzed igazán. Alapvetően ugyanaz a pilótafülke, a te beállításaiddal. Az autót hozzánk alakítják, szóval normál esetben semmiféle különbséget nem érzékelsz” – mondta Hamilton.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Hozzátette, egy pillanatig azért ő is elbizonytalanodott.

„Természetesen most változtattunk és a hétvégénk nehéz volt, és egy ponton elgondolkodtam, hogy van-e bármi különbség is, de elég megnézni az eredményt: nagyszerű eredményt értünk el, és bizonyítottuk, hogy minden ugyanolyan. És megszokott, hogy cserélgetünk.”

Bottas hozzátette, a vázcseréknek inkább pszichológiai hatása lehet. „Ugyanaz a kettő. Ha ugyanaz lenne a váz száma, nem is vennél észre semmi különbséget. Elméletben a vezethetőség szempontjából is minden ugyanolyan. De persze sosem tudhatod. Gyanítom, a különbség inkább a fejekben van. Azt gondolod, hogy egyes vázak jobbak, mások rosszabbak. Nem hinném, hogy nagy különbség lenne.”

Hamilton az időmérőt követően Paul di Restának nyilatkozva jegyezte meg, örül, hogy rácáfolt az elméletére. Ezt is elmagyarázta. „Pénteken hallottam, hogy Paul mondott valamit a vázakról. Talán a sajtóközlemény alapján” – utalt arra, hogy a Mercedes a szokásos közleményeiben feltünteti, melyik versenyző hányas számú vázat használja éppen.

Fotó: XPB

Hangsúlyozta, a szabadedzéseken tapasztalt nehézségeik nem a vázzal, hanem az autó beállításaival és a gumihasználattal voltak kapcsolatosak. „Emiatt merült föl a kérdés, hogy egyforma-e a két váz és hasonlók, de ahogy láthattuk, ugyanazzal az autóval jó munkát tudtunk végezni, szóval nincs különbség. Egyszerűen csak a gumik teljesítményével és a megfelelő tartomány elérésével küszködtünk, ez volt trükkös. Nem arról van szó, hogy kimész az autóval a pályára, és az mindenütt működik. Ez nagy kihívás, amit mind élvezünk, és leszegett fejjel megyünk tovább.”

Közben a Sky másik szakértőjét, Nico Rosberget is megcáfolták. A német szombaton azt mondta, amikor ő a Mercedesnél versenyzett, sosem fordult elő, hogy vázcserénél bármelyikük a másik versenyző kasztniját kapta meg, ezért furcsállja, hogy volt csapata most Hamilton és Bottas között cserélt.

Ennek kapcsán előkerült a Mercedes-csapat egy 2018-as Twitter-bejegyzése, melyben a 2015-ös modelljüket, a W06-ost mutatták be, annak is a Goodwoodban kiállított 01-es számú vázát.

„Lewis Hamilton vezette ezt az autót 2015 első felében, mielőtt Nico Rosbergé lett az év második felében. Az autó 6 győzelmet aratott és 11 pole pozíciót szerzett (a legtöbb pole az F1 történetében egyazon vázzal)” – írták.

Ebből kiderül, Rosberg rosszul emlékezett, ő is versenyzett korábban Hamilton vázával… Szóval ennyit a Le Castellet-i mítoszokról?

Borítókép: Lewis Hamilton, Max Verstappen és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak