Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton nem értette, hogy került elé Verstappen

Hamilton nem értette, hogy került elé Verstappen

Sky Sports, F1
Nem értette Lewis Hamilton, hogyan került elé Max Verstappen a kiállása után a Francia Nagydíjon, de az egy kiállásos taktikája kapcsán védelmébe vette a Mercedest.

„Ezek mi voltunk” – szólt a csapatrádióba James Vowles, a Mercedes vezető stratégája, mintegy bocsánatot kérve Lewis Hamiltontól a leintés után. A brit versenyző két körrel a vége előtt veszítette el a vezető pozícióját a Francia Nagydíjon Max Verstappennel szemben, aki a Mercedes spanyolországi stratégiáját alkalmazva egyről két kiállásra váltott, és az így nyert gumi- és tempóelőnyével vadászta le a címvédőt.

Hamiltonék versenye kellemetlen fordulatot azonban jóval korábban vett ennél: az első kerékcseréknél, amikor Verstappen elévágást hajtott végre és az elszúrt első köre után újra az élre állt. Amikor meglátta maga előtt a Red Bullt, Hamilton nem nagyon hitt a szemének.

„Nem igazán tudom, hogyan veszítettük el a pozíciót ma. Nem tudtuk, hogy ennyire erős lesz az elévágás. Igazán meglepett, hogy kifogytam az első gumikból már ennyire korán. Jó volt a taktikájuk”

– ismerte el a hétszeres világbajnok a futam után.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Főnöke, Toto Wolff megerősítette, csapatuk alábecsülte az elévágás erejét. „Oda-vissza ment az egész. Az élre kerültünk Max hibája után, ezt úgy örököltük meg. Utána egészen jó volt a tempónk. Azt hiszem, három tizedmásodpercen múlt, hogy kicsúsztunk az elévágás kivédekezéséhez. Egy másodperc kellett volna, ezt vesztettük el valahol” – magyarázta az osztrák.

„Sokat tanulhatunk ebből. Kiváló kivezető köröket teljesítenek (ti. a Red Bull). Rá kell jönnünk, miért becsültük alá az elévágást. De összességében jó a versenyautónk. Mindketten nyerhettünk volna. A középmezőny egy percre volt az első négyestől, és ez komoly.”

Miközben Vowles a csapat felelősségét emlegette, Hamilton annak kapcsán nem tett szemrehányást a Mercedesnek, hogy ragaszkodtak az egy kiálláshoz. Szerinte miután Verstappenék meglépték a második kerékcserét, már sarokba voltak szorítva. „Már eleve elég sokkal előttem volt, szóval az egyetlen lehetőségem az volt, hogy kint maradok, máskülönben ismét elévágást hajt végre ellenem. Szóval pont elém tért volna vissza, és nem volt meg a tempóm, amivel tartani tudtam volna velük a lépést az egyenesben. Az egyetlen opció tehát az volt, hogy a lehető legtovább kint maradok, és reménykedem, hogy a gumik kibírják.”

Két kör hiányzott neki az első hely megtartásához. Hogy ennyire hosszú lett a második, kemény gumis etapja, arról egyébként szintén a Mercedes tehetett: ők indították be az élen a kerékcserék láncreakcióját Valtteri Bottasszal. A finnt már a 17. körben kihívták, és ezzel sebezhetővé tették önmagukat az egy kiállással.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Toto Wolff elmagyarázta, miért nem késleltethették a kerékcseréjüket. „Nem volt választásunk. Valtteri gumija vibrált, elfékezte, és ez már átment a felfüggesztésre is, és igazán aggódtunk. Meg is hibásodhatott volna bármikor. Tudtuk, hogy túl korai kerékcsere, de nem volt választásunk.”

Hamilton összességében úgy véli, nem bosszankodhatnak túlságosan a második hely miatt. A Red Bull egyszerűen a fejükre nőtt.

„Gyorsulnunk kell, ez biztos. Látható, hogy most az egyenesekben buktuk el az összes időt. Muszáj lesz mélyre ásnunk, rá kell jönnünk, miért alakult így, hogy a teljesítmény vagy a légellenállás miatt van-e. De még így is jó a csomagunk.”

„Gratulálok Maxnak, nagyszerű munkát végzett! Jobbak voltak az egyenesekben egész hétvégén. És ha azt is figyelembe veszem, mennyire nehéz volt a péntekünk, igazán elégedett lehetek a mai eredménnyel. Természetesen nem én nyertem, de vezettem. A végére nem maradt gumim, és sajnos elbuktam a pozíciót. De ettől még jó verseny volt.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak