Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marko: Valahogy muszáj megzabolázni a csökönyös Cunodát

Marko: Valahogy muszáj megzabolázni a csökönyös Cunodát

Motorsport-Total, Sky Sports, Racefans
Idén másodszor esett meg Cunoda Jukival, hogy baleset miatt esett ki az időmérő első felvonásában. Helmut Markónak nem tetszik, amit lát…

Kihajtott a boxutcából, elfordult az első kanyarban, majd a másodikba tartva már menetiránnyal szemben csúszott a fal felé. Cunoda Jukinak ennyi volt a szombati időmérő edzése a Francia Nagydíjon. Egyszer sem ért körbe, időeredmény nélkül, az utolsó helyen zárt, Imola után idén már másodszor búcsúzott a Q1-ben egy baleset miatt.

„Az én hibám volt a mai, és szeretnék bocsánatot kérni a csapattól! Túlságosan rámentem a sárga kerékvetőre az első kanyarban, és kipördültem” – magyarázkodott az Alpha Tauri újonca. „Próbáltam fékezni, amennyire tudtam, hogy elkerüljem a becsapódást, de mintha jégen csúsztam volna hátrafelé. Eléggé kis tempójú volt az ütközés, de így is keletkezett némi kár az autóban, szóval a csapatnak keményen kell majd dolgoznia.”

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

Miközben hátrafelé csúszott a csiszolópapírra emlékeztető felületű bukótérben, autójának hátsó tengelye egészen furcsán ingott. Cunoda a falban állva azt jelentette csapatának, hogy valami gond lehet a váltójával, így fölmerült, a tengelyének vibrálása és az ütközés talán kárt tett az erőátvitelben. „Miután megpördültem, négyes fokozatban voltam. Aztán a falnál próbáltam egyesbe visszakapcsolni, hogy újraindulhassak. A hátsó szárny eltört, de úgy gondoltam, még el tudok jönni onnan. De a váltó nem működött, volt valami. Üresbe tudtam kapcsolni, a hátramenet is működött, de a kuplung nem, így az autó meg sem mozdult. Remélem, hogy nem váltóhiba volt.”

Cunoda újabb hibája láttán nem volt boldog a Red Bull utánpótlásprogramját irányító Helmut Marko. Az osztrák Servus TV-nek nyilatkozva megállapította, hiába költöztették a japánt nemrég Olaszországba és helyezték Franz Tost csapatfőnök „gyámsága” alá, a jelek szerint még mindig vannak gondok a türelmetlenségével és hevességével.

„Már megint túlerőltette. Muszáj lesz megfékeznünk ezt a hevességét, de úgy, hogy közben ne veszítsen a hihetetlen gyorsaságából”

– jelentette ki az osztrák. Hozzátette, Cunoda tehetségében továbbra is hisz. „Boldogulni fog. Csak az a bosszantó, hogy a Q1 első körében esik ki. De tudja, hogy nagyon csökönyös tud lenni.”

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

A Red Bull azt remélte, hogy Cunoda a csapat közelében, Olaszországban lenyugszik kicsit, ha folyamatosan jelen van a gyárban és Tost szabja meg a napirendjét. „Nem mondanám, hogy kontroll alatt tartjuk, inkább úgy fogalmaznék, hogy Franz Tost felügyeli. Technikai és fizikai szempontból is felkészültebbé akarjuk tenni, emellett lényegesen többet van a szimulátorban” – mesélte a költözés kapcsán Marko.

Hogy Cunoda hevességével mit tud még kezdeni a Red Bull, illetve az Alpha Tauri, az majd elválik. Hogy ő mit tud kezdeni a Francia Nagydíjon az utolsó helyről, az viszont már délután kiderült (14:30, M4 Sport – élő). „Előzni nehéz Le Castellet-ben, de minden körben mindent bele fogok adni, és minden lehetőséget ki fogok használni” – ígérte az újonc.

Helmut Marko azért hozzátette: „Az Alpha Taurinak ehhez valami különleges taktikát kéne kigondolnia. Ha innen mégis pontot tudna szerezni, az szenzációs lenne.”

Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak