Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepte Hamilton „puhánysága” Rosberget – és Bottast is leszólta

Meglepte Hamilton „puhánysága” Rosberget – és Bottast is leszólta

Sky Sports, F1
Újabb vereségük után nem kímélte a Mercedes versenyzőit a csapattal bajnoki címet szerző Nico Rosberg. Lewis Hamilton szerinte nem volt elég kemény Max Verstappen ellen a hajrában.

Két Mercedest kellett megelőznie Max Verstappennek a vasárnapi Francia Nagydíjon a győzelemhez. Két kiállásos taktikája azt jelentette, hogy a vezető pozícióból negyediknek esett vissza a hajrában. Sergio Pérez készségesen elengedte őt, Valtteri Bottason és Lewis Hamiltonon neki kellett átverekednie magát. Az utolérésük azonban nagyobb munka volt, mint maga az előzés, hiszen a két fekete autó a teljesen elhasznált gumikon védtelen volt vele szemben.

A Mercedes korábbi versenyzője, Nico Rosberg ennek ellenére látott kivetnivalót Bottas és Hamilton produkciójában. A Verstappen előtt az ajtót egy hibával kinyitó finn szerinte egyszerűen rosszul védekezett.

„Őszintén, pocsék munkát végzett a védekezéssel. Teljesen fölöslegesen blokkolt, túl későn fékezett, egyenesen ment tovább, így Maxnak nagyon könnyű volt megelőznie őt. Talán amúgy is elment volna mellette, de akkor legalább nagyobb erőfeszítésre kényszerítette volna”

– mondta a 2016-os világbajnok.

Bottas szerint már nem osztott, nem szorzott volna, ha nem véti el a kanyart. „Talán kicsivel tovább tartottam volna, de az első gumim már teljesen a végét járta” – érvelt a finn. Rosberg ennek kapcsán megjegyezte: „Nem volt ez jó védekezés, sokkal okosabban is lehetett volna csinálni.”

Max Verstappen előzi Valtteri Bottast a 44. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Tény, Bottas sokat segített volna csapattársának, ha nagyobb csatára készteti a Red Bull-ost, aki két körrel a leintés előtt támadott csak a vezető pozícióért.

A brit Sky Sports szakértőjeként dolgozó Rosberg ezek után régi ellenfelét, Hamiltont vette célkeresztbe, és megállapította, ahhoz képest, hogy két körrel a vége előtt a győzelem volt a tét, a címvédőtől meglepő volt, hogy semmiféle ellenállást nem tanúsított Verstappen ellen.

„Szokatlan volt ez tőle. Lewis a legjobb a kerék a kerék elleni csatákban, és engem meglepett, hogy meg sem próbálta. Legalább próbálta volna, aztán fékezett volna későn, és tartotta volna a külső ívet! Valamiért Lewis most egy kicsit puhány volt

– csodálkozott korábbi csapattársán.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Kijelentése kapcsán a futam utáni sajtótájékoztatón Hamiltont megkérdezték, nem érzi-e úgy, hogy lehetett volna agresszívabb is. „Mindenekelőtt: a belső íven gumidarabkák vannak, és én nem akartam annál is rosszabbá tenni a gumikat, mint amilyenek voltak. A DRS-e nyitva volt, szóval ha nem előzött volna meg ott, akkor megelőzött volna az utána következő egyenesben. Tehát semmi jelentősége nem volt.

Egyszerűen nem volt eleje az autómnak, szóval mindenképpen megelőzött volna. Értelmetlen volt ennél keményebben védekezni. Láttuk, mi történt Valtterivel, ment egyenesen. Szóval nem volt értelme még jobban rontani a gumikon”

– indokolta döntését Hamilton.

Verstappen a győzelmet meghozó előzése kapcsán egyébként elmondta, igazán könnyű dolga volt. „Amikor közel kerültem hozzá, láttam, hogy Lewis gumija nagyon elkopott. Nem maradt sok rajta, és amikor DRS-távolságba kerültem, az általunk választott hátsó szárnnyal ez már egy könnyű előzés volt, hogy az igazat megvalljam. És természetesen frissebbek voltak a gumik is.”

Főnöke, Christian Horner eközben Hamilton sportszerűségét dicsérte. „Meg kell mondjam, Lewis nagyon fair volt az előzésnél, nem védekezett túl keményen vagy agresszíven. Nagyon tiszta manőver volt.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak