Musorujsag
Élő Eredmények

Todt őszintén: Nem rajongok a sprintkvalifikációért

Todt őszintén: Nem rajongok a sprintkvalifikációért

Motorsport
Néhány héttel azelőtt, hogy az új formátumot kipróbálják a Brit Nagydíj szombati napján, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt elismerte, nem rajong a sprintkvalifikáció ötletéért. A szakember szerint az F1-nek nincs szüksége erre a módosításra.

A silverstone-i és a monzai valamint egy harmadik (hogy az F1 vezetői melyik hétvégén kísérleteznek még az újítással, azt hivatalosan még nem jelentették be) verseny rajtrácsáról nem a megszokott időmérő, hanem az úgynevezett sprintkvalifikáció, vagyis egy rövid – a szabályok szerint maximum 100 kilométeres – szombati verseny dönt majd.

Az újítás fogadtatása meglehetősen vegyes: a szurkolókat, a csapatok és a versenyzőket is megosztja. Sőt, mint kiderült a sportág vezetőit is. A Liberty részéről ugyanis támogatják azt, Jean Todt viszont nem szimpatizál az ötlettel.

Az FIA elnöke úgy érzi, az F1-nek nincs szüksége a szombati versenyre, ugyanakkor belement a kísérletezgetésbe, mondván veszítenivalója nincs a sportágnak. „Először is, nem nevezzük versenynek” – kezdte a szakember, utalva az egyik legnagyobb „problémára”, amit az F1-nek meg kellett oldania: sokan hallani sem akartak róla, hogy a szombati viadalt versenynek címkézzék.

A verseny rajtja (Fotó: XPB)

„Részben én is felelős voltam azért, hogy nem nevezzük versenynek. A verseny nekem a vasárnapi. Ha megkérdezik, rajongója vagyok-e ennek az ötletnek, akkor a válaszom nem. Nem hiszem, hogy a Forma–1-nek szüksége van rá” – jelentette ki őszintén.

„Másrészt viszont, ki akarnak próbálni valamit, és ártani nem fog a vasárnapi versenynek. Máshogy alakul ki a rajtrács. Szóval semmibe sem kerül az, hogy kipróbáljuk. Kíváncsi vagyok, mi derül ki. Biztosra veszem, hogy a vasárnapi futamnak nem árt. Az emberek talán azt mondják majd, a szombat érdekesebb volt, mint a vasárnap, de ez nem nagy kockázat az F1 képére és a bajnokság hitelességére nézve” – magyarázta.

Nagyjából egy évvel a tavalyi szezon kései rajtját követően Todt megemlékezett az akkori és az azóta tett erőfeszítésekről, melyek érzése szerint életben tartották az F1-et. „Mind tudjuk, hogy most nehéz időszakot élünk. Figyelemreméltó a munka, amivel az érintettek hozzájárultak a bajnokságoz. Azt szoktam mondani, hogy a nehéz időkben látható, hogy egységben az erő, és szerintem ennek köszönhető, hogy nagyjából egy éve újraindítottuk a bajnokságot. Most a francia futam idején is változtattunk, és három futam jön egymás után. Ha gond adódik, találunk megoldást” – fogalmazott.

Borítókép: Jean Todt (Fotó: XPB)

További tartalmak