Musorujsag
Élő Eredmények

Élvezetesebb futamot akarnak, módosítanak a szezonzáró helyszínén

Élvezetesebb futamot akarnak, módosítanak a szezonzáró helyszínén

RaceFans
A szezonzárónak otthont adó abu-dzabi versenypálya két pontján is komolyabb módosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy több előzést, jobb versenyzést láthassunk a futamokon. A RaceFans már azt is tudni véli, hogyan változik az aszfaltcsík.

Az abu-dzabi versenypálya 2014 óta szolgál otthonául a Forma–1-es szezonzárónak, és bár a tulajdonosok mindent elkövetnek, hogy emlékezetessé tegyék az eseményt, és látványossá a helyszínt, maga az aszfaltcsík számos kritikát kapott már a versenyzőktől, mondván a jelenlegi vonalvezetésen nagyon nehéz a manőverezés.

Éppen ezért az ottani versenyek általában az átlagosnál eseménytelenebbül telnek. A tulajdonosok most ezen is változtatni szeretnének, ezért elhatározták, hogy megváltoztatják a pálya nyomvonalát, márt a 2021-es megmérettetés előtt.

Fotó: XPB

A RaceFans úgy tudja, hogy a jelenlegi négyes, ötös és hatos kanyarokat egyetlen balos hajtűkanyarral helyettesítik majd, ami közvetlenül a hátsó egyenesre viszi majd a versenyzőket. A tizenegyes, tizenkettes, tizenhármas és tizennégyes kanyarokat is egy forduló, egy lendületes balos váltja majd föl, ami állítólag némileg döntött is lesz.

A módosításoknak köszönhetően valószínűleg komoly mértékben csökkennek majd a köridők, tehát szinte biztos, hogy megdől Lewis Hamilton 2019-ben felállított pályacsúcsa is (igaz, azt a hasonló esetekben mindig jegyzik, melyik csúcs, melyik vonalvezetés esetében érvényes).

Az arab pálya egyébként a harmadik lesz a sorban, amit 2021-ben átdolgoznak: először Spanyolországban végeztek kisebb változtatást a 10-es kanyaron, majd az Ausztrálok jelentették be, hogy jelenősen átdolgozzák versenypályájukat. Az ausztrál futam egyébként a jelenlegi tervek szerint a 21. lesz a sorban, és mivel azt az új szaúdi, majd az abu-dzabi helyszín követi, az utolsó három helyszín vagy átépített, vagy új lesz a mezőny számára.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak