Musorujsag
Élő Eredmények

Ezért nem büntették Verstappent és Bottast

Ezért nem büntették Verstappent és Bottast

RaceFans
A Francia Nagydíj ideje alatt Max Verstappen és Valtteri Bottas sem kapott büntetést, noha nem úgy tértek vissza a pályára kicsúszásaik után, ahogyan azt a versenyigazgató előírta. Michael Masi most elmagyarázta, miért nem szankcionálták őket.

A Red Bull versenyzője a futam elején veszítette el az irányítást autója fölött, és le is tért a pályáról a kettes kanyarnál (emiatt a vezetést is elveszítette), a Mercedes pilótája később, a négyes kanyarnál hibázott. A pályára egyikük sem a versenyigazgatóság által korábban előírt útvonalon tért vissza, büntetést viszont egyikük sem kapott.

Az FIA versenyigazgatója, Michael Masi ezekkel kapcsolatban most elmondta, a csapatokkal és a pilótákkal már a futam előtt megbeszélték, hogy a kihágásokat egyénileg értékelik majd, Verstappen és Bottas esetében pedig a körülmények miatt eltekintettek a szankcionálástól.

Michael Masi (Fotó: XPB)

Verstappen esetében kiemelte, az adott helyzetben nem tudta volna betartani az előírásokat.

„Láthattuk, hogy Max alatt megindult az autó, és fizikailag lehetetlen lett volna eljutnia az előírt pontra” – kezdte az ausztrál. „A bójákat azért ott helyeztük el, ahol, mert a leggyakoribb kicsúszásokra alapoztunk. Megvizsgáltuk az esetet és egyértelműnek láttuk, hogy Max lelassult, pozíciót veszített, biztonságosan tért vissza, így nem volt szükség a büntetésre.”

Bottas esetével kapcsolatban kiemelte, bár a finn sem a bóják által meghatározott úton tért vissza, őt sem óhajtották szankcionálni, hiszen Verstappenhez hasonlóan biztonságos módját választotta a visszatérésnek, nem veszélyeztette ellenfeleit.

„Úgy ítéltük meg, hogy ott, ahol Valtteri megcsúszott, a négyes csúcspontján, ott valószínűleg a lehető legbiztonságosabb dolgot tette az adott körülmények között. Jelentős időt veszített, és biztonságosan tért vissza. Ezért úgy ítéltük meg, nincs szükség további intézkedésre. De ez egy volt az úgynevezett három csapásból, ami a fekete-fehér zászlóhoz vezet, de ezt nyilvánvalóan nem látják a közvetítésben. De ez volt az egyik, amit figyelembe vettünk, és az egyetlen is” – magyarázta.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak