Musorujsag
Élő Eredmények

„Végre kritizál!” – Wolff örül Bottas dühöngésének...

„Végre kritizál!” – Wolff örül Bottas dühöngésének...

Sky, Motorsport-Total
Káromkodva szita a rá nem hallgató csapatát Valtteri Bottas a Francia Nagydíjon, de főnöke még örült is ennek.

Két nullázás után végre pontokat szerzett Valtteri Bottas, ám a franciaországi negyedik helyének nemigen tudott örülni. A Paul Ricard-versenypályán egész hétvégén jó volt a tempója, és okkal érezhette úgy, hogy jobb eredmény is benne volt. A finn az egy kiállásos taktikájára vezette vissza, hogy a verseny hajrájában előbb Max Verstappen, majd Sergio Pérez is könnyűszerrel megelőzte őt. Elmondása szerint már látszott a vászonréteg a gumiján, így könnyű préda volt.

A futam alatt a csapatrádión felrótta a Mercedesnek, hogy nem hallgatott rá, amikor azt mondta, ezen a délutánon a két kiállás lesz a nyerő taktika. „Mi a ****ért nem hallgattok rám, amikor azt mondom, hogy ez két kiállás lesz?!” – mondta ingerülten. A leintést követően is fenntartotta kritikáját. „Ha kétszer állok ki, a dobogón végeztem volna, és a győzelemért harcoltam volna. Ez biztos. A két kiállás volt a nyerő taktika, ez tény. Csapatként túlságosan arra koncentráltunk, hogy végigcsináljuk az egy kiállást, mert azt gondoltuk, az lesz a legjobb. De nem az volt.”

Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

Azt gondolhatnánk, e nyíltság és a rádiós kirohanás nem vette jól ki magát a csapatnál, ám Toto Wolff csapatfőnök másképp fogja fel az elhangzottakat. Igaz, szavaiból némi iróniát is kiérezni…

„Azért volt dühös a rádióban, mert védeni akarta a harmadik helyét. Én ezt szupernek találom. Végre kritizál! Valtteri végre kiengedi a dühét, és öröm látni ezt”

– reagált Bottas szavaira főnöke.

Sietve azért hozzátette, Bottasnak nem volt igaza, ők továbbra is úgy vélik, hogy jobb volt az egy kiállás, és csak azért nem működött, mert az ellenfelek közelében a vártnál gyorsabban fogyott a gumija. „Nem gondolnám, hogy a csapat és a mérnökök tévedtek volna, hogy nem hívták ki kétszer, hiába kérte ezt többször is. Szerintem az egy kiállás volt a legjobb. De ha a kiállás után keményen csatázunk, akkor túlságosan igénybe vesszük a gumikat ahhoz, hogy a célig kitartsanak” – adott magyarázatot arra Wolff, miért nem tudták győzelemre váltani ezt a taktikát.

A két kiállásról utólag egyébként Lewis Hamilton is azt mondta, győzelmet hozhatott volna. „A két kiállással talán elvégeztük volna a feladatot, de ez nem is merült föl nálunk. Szóval ki fogjuk elemezni az adatokat, hogy kitaláljuk, miért” – mondta a címvédő.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes) Toto Wolff (Fotó: Mercedes)

Noha Bottas nem volt elégedett a versenyével, Wolff összességében az volt Bottasszal.

„Ennek ellenére úgy gondolom, hogy jó versenyt futott. Sokáig volt egy szinten Lewisszal és Maxszal. A fejlődése jó irányba halad. Látok előrelépést abban, ahogyan Valtteri a versenyhez viszonyul. Az időmérőkön pedig sosem kételkedtünk benne.”

Hogy ez a fejlődés elegendő lesz-e Bottasnak ahhoz, hogy új szerződést kapjon a Mercedestől, az már más kérdés. Wolff már szombaton azt mondta, a finnek a saját kezében van a sorsa, és most újra megerősítette ezt. „Valtteri tudja, hogy az egyetlen válasz a pletykákra, ha a pályán teljesít. Nagyon jól versenyzett, ezt meg kell hagyni, egész idő alatt gyors volt. Szép javulást látok nála. Hogy ez mit jelent a következő évre nézve, azt még egyszerűen túl korai lenne megmondani. George (Russell) és Valtteri esetében is” – intett türelemre versenyzőkérdésben.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak