Musorujsag
Élő Eredmények

Főnökük további incidenseket jósol Schumacher és Mazepin között

Főnökük további incidenseket jósol Schumacher és Mazepin között

F1-Insider, Motorsport-Total, Sky, Motorsport
Nem talált kivetnivalót a Haas csapatfőnöke Mick Schumacher és Nyikita Mazepin újabb kemény csatájában, de felkészült rá, hogy lesznek még feszült pillanatok a két újonc között.

Lehet, hogy a Haas az egész idei szezont a mezőny legvégén tölti, két újoncunk számára így sem zajlanak tét nélkül a nagydíjhétvégék. Mick Schumacher és Nyikita Mazepin komoly ellenfelek híján egymással fut versenyt, és az utóbbi időben egyre feszültebb rivalizálás bontakozott ki ebből. Miközben Schumacher általában továbbra is lényegesen gyorsabb, a pályán időről időre így is egymásra találnak, és amikor így van, érezhető, hogy mindketten mindenképpen ki akarják használni a lehetőségeket.

Monacóban az időmérős hibája miatt Schumacher került hátrányba, ám az első körben a Loews-kanyarban egy pimasz előzéssel került Mazepin elé, akinek ez nem tetszett. Meg is jegyezte utána: félreállt és vigyázott a másik Haasra, mert nem akart egy baleset bűnbakja lenni… Bakuban a német már majd’ egy kör előnyben is volt, amikor piros zászlóval félbeszakították a versenyt, az újraindításnál pedig Mazepin egyből meg is előzte őt. Küzdelmük csak az utolsó körben a célegyenesben dőlt el, ahol Schumacher előzött, majd szitkozódott a kormányát agresszíven ráhúzó orosz miatt.

Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT) Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

Ezen felvezetés után jött az újabb csatájuk a Francia Nagydíj elején, melynek során Mazepin a bukótérbe kényszerítette társát. Schumacher ezúttal nem hallgatott az esetről a leintés után, megállapította, szerinte semmi nem indokolja, hogy az orosz ennyire agresszíven lépjen fel a csapattársával szemben, de ha ezt véli helyesnek, akkor kész lesz ő is „kitenni a könyökét” a folytatásban.

Mazepin az eset kapcsán elmondta: „Szerintem ez normális. Ha hátul vagy, nem jönnek gyakran efféle lehetőségek. Előttem ott volt egy rés, és kihasználtam.”

Günther Steiner csapatfőnököt a mostani csata nem aggasztotta.

„Mindkettejükkel beszéltem, és szerintem ilyen körülmények között ez csak egy kemény versenyzés volt. Nem volt sportszerűtlen. Egyikük sem panaszkodott túlzottan. Nyikitának ott így kellett támadnia, mert ha nem teszi, akkor nem is végzi jól a munkáját”

– fogalmazott.

Arról is beszélt, hogyan is került Schumacher abba a helyzetbe, hogy Mazepin támadja. „Mick próbálta megelőzni George-ot (Russell), és egyszerűen lassítania kellett, mert nem járt sikerrel. Erre Nyikita meglátta a lehetőséget belül.”

 

Ez többről szól egy-egy csatánál

Ha a mostani csatában kivetnivalót nem is talált kivetnivalót Steiner, az egyre nyilvánvalóbb, hogy a két fiatal most az egyéb „ingerek” híján az egymás elleni rivalizálásra koncentrál – különösen a hátrányban lévő Mazepin. A bizonyítási vágy állandó útitárs a versenyeken.

Mazepin már a hétvége előtt is egyértelművé tette, bár bocsánatot kért Bakuért, ettől még nem lesz kevésbé agresszív.

„Nem várhatja el tőlem, hogy a jövőben megkönnyítem a dolgát. Sosem fogok félreállni” – jelezte, majd vasárnap bizonyított is. Schumacher erre utalva a futam után azt mondta: „Eléggé nyíltan elmondta a véleményét a sajtónak. Szóval talán most mindenkinek ki kell majd tennie a könyökét.”

Nagybátyja, Ralf Schumacher talán nem a legobjektívebb szemlélője e versengésnek, ám rámutatott, Mazepin talán komolyabban veszi ezt a párharcot, mint kéne. „Az egyetlen mentség, amit fel tudok hozni mellette, hogy egyszerűen túlterhelt. Ezúttal semmi sem történt, mert Mick reagált és a visszapillantóba nézett. És a csapatfőnök is mondhat, amit akar, amíg az apja fizeti a számlák nagy részét, ez úgysem használ, amikor az autók a pályán vannak” – utalt a Sky szakértőjea sajátos helyzetre, hogy Mazepin apja, Dmitrij a Haas főtámogatója az Uralkalin keresztül.

Nyikita Mazepin édesapjával, Dmitrijjel (Fotó: Haas/LAT) Nyikita Mazepin édesapjával, Dmitrijjel (Fotó: Haas/LAT)

 

Steiner: Lesznek még incidensek, de mit tehetünk?

Ami Steinert illeti, a franciaországi esetet megelőzően, még Bakura visszautalva elismerte, jó esély van rá, hogy a két újoncuk a folytatásban még kerül konfliktusba a pályán, és ennek ők ennek aligha tudják elejét venni.

„Amikor odakint vannak, hogyan tudnám rövid pórázon tartani őket?  Mindketten fiatalok, megvan az egójuk, azt akarják, hogy erősnek lássák őket. Szóval nem tudhatjuk, mi történik. Nem én fogom vezetni az autót.”

„Valamiben megállapodtunk, és megyünk tovább, remélve, hogy nem történik meg újra. Hogy százszázalékos biztonsággal kijelenthetem-e, hogy nem történik meg újra? Semmiképpen sem. Ők versenyzők. Versengő típusok, lesznek újabb incidensek, mi pedig ismét kezelni fogjuk ezeket. máskülönben unalmas is lenne… De remélem, hogy megtanulták a leckét.”

Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT) Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

Steiner úgy véli, a házon belüli feszültséget eleve felfújja a média. „Hogy a történteknek lesz-e hatása a jövőre, azt nem tudom. Nincs kristálygömböm. De ezt most egy kissé felfújták. Szerintem nem olyan rossz, mint amilyennek mindenki gondolta” – utalt a bakui esetre. „Normális, hogy ilyesmi megesik, mivel jelenleg a két versenyzőnk csak egymás ellen harcol. Ha nem egy csapattárs ellen történt volna, akkor nem lett volna belőle ekkora ügy. De ahol most tartunk, ők csak egymással küzdenek, mert az autónk túl lassú a többiekéhez képest.”

Ennek a versengésnek szerinte van pozitív oldala is. „Legalább van egy cél előttük. Ha nem lenne semmi, ha csak körözgetnének, semmi nem motiválná őket, nem hozná ki belőlük a legjobbat. Nyilván el kell magyaráznom nekik, hogy ha valami rosszul sül el, az nem konstruktív. Most szerencsére nem sült el rosszul, történt, ami megtörtént.”

Borítókép: Nyikita Mazepin és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak