Musorujsag
Élő Eredmények

Büszkén mutat fityiszt a Red Bull a vádaskodó Mercedesnek

Büszkén mutat fityiszt a Red Bull a vádaskodó Mercedesnek

Racefans, RTL
Elégedett a Red Bull, hogy győzelmekkel válaszolt a Mercedes vádaskodásaira. Szerintük a pályán nyújtott teljesítményük a bizonyíték, hogy próbálkozásaikkal mellélőttek a csillagosok.

Igencsak megkeseríti idén a Mercedes életét a Red Bull. Barcelona óta zsinórban három versenyt nyertek, és mindkét bajnokságot vezetik. Éppen azokban a hetekben álltak az élre és növelték előnyüket, amelyek a pályán kívül a kemény támadásokról szóltak. A Mercedes a Spanyol Nagydíj után a rugalmas hátsó szárnya miatt panaszkodott az FIA-nál, melynek eredményeképp a franciaországi hétvégétől szigorított rugalmassági tesztek léptek életbe. Ezek után jöttek a bakui defektek, melyek kapcsán fölmerült a gyanú, hogy a Red Bull trükközhetett a guminyomással. E téren is szigorítás jött, ám a csapat teljesítményére ez sem volt rossz hatással.

Christian Horner csapatfőnök úgy véli, a bakui és Le Catellet-i győzelmük csattanós válasz az őket támadóknak.

„Az utóbbi hetekben sok megjegyzés hangzott el, sok vád ért minket. De betartjuk a szabályokat, és az, ahogyan reagáltunk, szerintem ismét megmutatta, milyen ereje és mélysége van ennek a csapatnak. Kiderült, hogy a teljesítményünk nem a hátsó szárny hajlékonyságán alapszik, és a Pirelli előírásait is mindig követtük.”

„A guminyomás emelése ezen a hétvégén természetesen nagy kihívást jelentett minden csapat számára, de a mérnöki csapatunk nagyszerű munkát végzett az autó ehhez alakításával.”

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

A Mercedes Le Castellet-ben most az új Honda-motor javulására csodálkozott rá. Toto Wolff szerint egyértelmű, hogy az RB16B egyenesekben látott hirtelen javulása a francia hétvégén bevetett második idei erőforrás teljesítményjavulásának eredménye. Horner ezt a megjegyzést is furcsállotta. „Nem engedélyezett a fejlesztés, szóval nem igazán értem, mire utal ezzel. Ugyanaz a specifikáció, mint az első erőforrásnál. Sokkal kisebb hátsó szárnnyal mentünk, ezért teljesítettünk olyan jól az egyenesekben. A Honda remek munkát végez, de nem látni hirtelen teljesítményjavulást” – állította.

A Red Bullnál úgy érzik, a bizonytalanság jele, hogy a Mercedes mostanság így „rájuk szállt”. Helmut Marko a német RTL-nek a Francia Nagydíj előtt elárulta, ellenfelük nemrég a kerékcserék terén is szabálytalansággal vádolta meg őket.

„Ez a szárnyügy csak vihar volt egy pohár vízben. Teljesen szükségtelen. És hogy most a kerékcserés felszerelésünket is szabálytalannak vélik, az szintén egy üres próbálkozás”

– mondta. Érdekesség, hogy Bakuban Horner jegyezte meg, a Mercedes filmezi a kerékcseréiket.

Fotó: Red Bull

Marko szerint nyilvánvaló, hogy a Mercedest idegessé tette a versenyképességük. „Igen, ez érezhető a reakcióikon. Mi viszont nem megyünk le erre a szintre, csak a versenyzésre koncentrálunk és arra, hogy a lehető legjobb alapokkal rendelkezzünk. Ezek a mellékzöngék – legalábbis nálam – nem hagynak nyomot” – állította.

Hozzátette: „Hogy pszichológiai hadviselésbe kezdtek, az a bizonytalanságukat mutatja. Mi viszont azt valljuk, amit Max: a pályán akarjuk megadni nekik a választ.”

Borítókép: Christian Horner (Fotó: Red Bull)

További tartalmak