Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton és a feldöntött király: puhányság vagy racionalitás?

Hamilton és a feldöntött király: puhányság vagy racionalitás?

Sky Sports
Nem ért egyet a Lewis Hamiltont kritizáló Nico Rosberggel Martin Brundle. Szerinte a címvédő nem puhány volt, csak realista.

A Francia Nagydíjon a brit Sky Sports szakértőjeként tevékenykedő Nico Rosberg nem kímélte volt csapata, a Mercedes versenyzőit Le Castellet-ben. Max Verstappen alternatív taktikával elért győzelme után Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont is kritizálta annak kapcsán, ahogyan a Red Bull-os ellen védekezett. Míg a finn szerinte egyszerűen pocsék munkát végzett azzal, hogy az első támadás során elfékezte magát és szabaddá tette az utat ellenfele előtt, a hétszeres világbajnok esetében azon csodálkozott, hogy még csak meg sem próbált védekezni, holott a győzelem volt a tét és csak két kör volt hátra a leintésig.

A brit csatorna szakkommentátora, a korábbi F1-es versenyző Martin Brundle nem értett egyet 2016 bajnokának Hamiltonról tett megállapításával. „Nem értek egyet azzal, hogy Hamilton túl puhány volt, amikor elengedte Verstappent. Már elfogyott a gumija, és az előzés elkerülhetetlen volt a cél előtt, látva a Red Bull egyenesbeli tempóját és tudva, hogy a DRS is segíti őt.”

„Elmondható, hogy Verstappen sem volt rendkívül agresszív, amikor Hamilton előzte meg őt hasonló körülmények között Budapesten és Barcelonában.”

Brundle ezzel arra a két versenyre utalt, melyen Hamilton volt a friss gumin hátulról felzárkózó és pár körrel a leintés előtt előző fél. Verstappen a 2019-es Magyar Nagydíjon és az idei Spanyol Nagydíjon is hasonlóan járt el Hamilton megérkezésekor: a célegyenesben belülre húzódott, próbálva zárni az utat és elvinni a szélárnyékot, igazi visszatámadásra neki sem volt esélye.

Max Verstappen és Lewis Hamilton 2019-es csatája a Hungaroringen (Fotó: XPB)

Hamilton a futam után azt mondta, két okból nem erőltette a védekezést: a versenyív mellett gumidarabkák voltak, és nem akart még több tapadást veszíteni miattuk, másfelől a gumija már teljesen a végét járta, és tudta, hogy nincs esélye megvédeni az első pozíciót.

Brundle szerint a címvédő nem puhány volt, hanem racionális.

„Ez kicsit olyan, mint amikor egy sakkjátszmában feldöntöd a királyod, mert tudod, hogy a vereség elkerülhetetlen. Inkább zsebre vágod a második helyért járó tizennyolc pontot, és várod a következő lehetőséget, mintsem kockásra fékezd a gumidat vagy elveszítsd az első szárnyadat.”

A közös mercedeses években egyébként Rosberg is találta magát hasonló helyzetben az élen Hamilton ellen. A 2016-os Osztrák Nagydíjon a legutolsó körben érte őt utol akkori csapattársa, és miközben a hajtűkanyarban már orrhosszal előtte volt, ő a belső íven koccanással tessékelte ki a britet. A vége szárnytörés, büntetés és Hamilton-győzelem lett.

Borítókép: Max Verstappen előzi Lewis Hamiltont a Francia Nagydíj utolsó előtti körében (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak