Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mercedes: Megnyerhetjük a bajnokságot, de csak hibák nélkül

Mercedes: Megnyerhetjük a bajnokságot, de csak hibák nélkül

Mercedes, Motorsport
Főnökük szerint sikerült behatárolni a Mercedes gyenge pontjait Franciaország után. A Red Bull saját pályáján teljes gőzzel támadni fognak.

Nagyon várta a Mercedes Monaco és Baku után, hogy az F1 visszakanyarodjon az állandó versenypályákra, és az eddig az ő felségterületüknek számító Franciaország remek lehetőségnek is mutatkozott a visszavágásra, ám a Red Bull kitrükközte őket Le Castellet-ben, és tovább növelte előnyét a két bajnokságban.

„Ha itt le tudjuk győzni a Mercedest, akkor bárhol” – jelentette ki Christian Horner még Max Verstappen vasárnapi sikere előtt. Az, hogy nyertek az „ellenfél pályáján”, egyfajta hadüzenetként is felfogható.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Mercedesnél érzik is, hogy szorul a hurok. Toto Wolff csapatfőnök hangsúlyozta, nem katasztrofális a helyzetük, ugyanakkor szerinte az idei bajnokságban nem fér bele, hogy stratégiai döntésekkel pontokat herdáljanak el. „A győzelem elszalasztása kapcsán érzett csalódás mellett több pozitívuma is volt Franciaországnak. Sok pontot szereztünk a második és negyedik helyekkel, az autónk tempója biztató előrelépést mutatott Monacóhoz és Bakuhoz képest, hála a csapat pályán és gyárban elvégzett kemény munkájának. Ugyanakkor tudjuk, hogy még sok van hátra, sok lehetőség adódik, és egy ilyen szezonban minden egyes pont jelentheti a különbséget. Mi pedig elszalasztottunk pontokat az előző pár versenyen” – állapította meg.

Elmondása szerint a két ausztriai verseny előtt sikerült levonniuk pár fontos tanulságot a Le Castellet-i hétvégéből.

„Megvolt a megbeszélés Franciaország után, megértettük, mely területeken kell fejlődnünk. Most arra fókuszálunk, hogy a következő két ausztriai versenyen meg is legyen ez a fejlődés. Reméljük, hogy újra lendületbe kerülünk. Szerencsére nem sokat kell várnunk a következő esélyre, a csapatnál pedig mindenki nagyon elszánt.”

Noha sorozatban harmadszor is elmaradt a győzelmük, a Mercedes Franciaországban hangsúlyozta, a mostani vereség nem hasonlítható a monacóihoz vagy a bakuihoz, ahol nem voltak elég gyorsak. Lewis Hamilton és Toto Wolff is kijelentette: az autójuk összességében versenyképes és gyors.

A Francia Nagydíj némiképp torz képet mutatott az erőviszonyokról. A Red Bull ugyan egy körön ismét gyorsabbnak bizonyult, ám a versenyen nem volt ennyire egyértelmű, hogy ők a jobbak. Sőt, a Red Bull tulajdonképpen azért lépte meg a két kiállásos taktikát Verstappennel, mert érezte, hogy nem elég jó a versenytempója. Amikor a holland az első kerékcseréje után elévágással az élre állt, hiába próbálkozott elhúzni a két Mercedestől, Hamilton és Bottas körökön keresztül ott loholtak a nyakán. Verstappen jelezte is a csapatrádión: „Ezt így nem fogom bírni a végéig.”

Max Verstappen a két Mercedes előtt (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen a két Mercedes előtt (Fotó: MTI/EPA)

Csapatát ez motiválta az alternatív lehetőség keresésére, és a hiányzó tempót végül a frissebb gumival sikerült pótolniuk. A Mercedesnél e taktikai eltérés előtti állapotokra alapozták, hogy nyerhettek volna, ha nincs Verstappen elévágása.

Andrew Shovlin vezető versenymérnök szerint a tanulság az, hogy ebben a csatában muszáj minimálisra csökkenteni a hibák számát.

„Mi úgy fogjuk ezt fel, hogy a csapatunk le tudja győzni a Red Bullt, ha a legjobbját nyújtja. Legutóbb elszalasztottunk lehetőségeket, és ez jelentette a különbséget. Tudjuk, hogy nehéz lesz, a Red Bull a favorit. Egyértelmű, hogy nagyon jó csomagjuk van, de ha a legjobb szintünket hozzuk, akkor le tudjuk győzni őket, és meg tudjuk nyerni a bajnokságot.”

Most a saját pályáján kéne visszavágniuk a Red Bullnak. Toto Wolff attól tart, nem a legideálisabb terep ez az W12-es számára. „Ausztria nehéz pálya volt számunkra a korábbi években, de tavaly jól mentünk ott. Tudjuk azonban, hogy az idei helyzet nagyon más. Nagyon gyors körről van szó, rövid pályáról, kevesebb lehetőség van időt nyerni, szóval kicsit lesznek a különbségek. Szóval teljes gőzzel támadunk!”

Fotó: Red Bull

Az osztrák szerint a rövid kanyarok, a motorerő és a jó kigyorsítások fontossága teheti nehéz helyszínné a Red Bull Ringet. E félelmét alighanem a Bahreinben és az utcai pályákon látottakra alapozza. „A Red Bull Ringnek megvannak a nehézségei. A hármas és ötös kanyar nem igazán fekszik az autónknak. Nincsenek illúzióink: azzal a csomaggal, amivel a Red Bull mostanság rendelkezik, a motorerejükkel, a jó karosszériájukkal nehéz lesz legyőzni őket.”

Hangsúlyozta, az új Honda-motor miatt sem lesz könnyű dolguk. „Az az előnyünk, ami korábban megvolt az egyenesekben, már nincs többé. Az emelkedőn fölfelé, majd a következő egyenesben muszáj gyorsnak lenni, és mi pillanatnyilag nem vagyunk azok” – állapította meg, versenytempóban, amikor a gumikezelés is meghatározó, azért közelebb tudnak kerülni a Red Bullhoz, mint egy körön.

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak