Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz: Leclerc a legjobb időmérős versenyző a mezőnyben

Sainz: Leclerc a legjobb időmérős versenyző a mezőnyben

BBC
A mezőny talán leggyorsabb tagjának véli egy körön Charles Leclerc-t a hozzá csapattársként idén csatlakozó Carlos Sainz. A Ferrarin belüli helyzetéről és a kapcsolatukról is beszélt.

Pályafutása első másfél szezonjában Max Verstappen csapattársa volt a Toro Rossónál, később megmérette magát azonos csapatban Danyiil Kvjattal, Nico Hülkenberggel és Lando Norrisszal is, most Charles Leclerc kollégája a Ferrarinál. Nem lehet azt mondani, hogy Carlos Sainznak nem jutott ki eddig erős ellenfelekből az F1-ben. Talán ennek is köszönhető, hogy a fiatal generáción belül néha kicsit alulértékelik őt.

2021-ben a Ferrarinál viszont bizonyítja, igenis érdemes odafigyelni rá. Sainz a csapatot váltók közül a leggyorsabban alkalmazkodott új autójához és közegéhez, ötödik vörösben futott versenyén már a dobogón állhatott, és  helytállt eddig újdonsült csapattársa mellett is.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Amikor aláírt a Ferrarihoz, Sainzot sokan féltették attól, hogy csak másodhegedűsnek szánja a Ferrari a 2024-ig Maranellóhoz láncolt, saját nevelésű Leclerc mellett. A spanyolnak kezdettől fogva nincsenek kétségei afelől, hogy megkapja a lehetőséget a monacói legyőzésére. Elmondása szerint a tárgyalások során ezt a szempontot is számításba vette.

„Nyilván gondoltam erre. Amikor aláírsz egy szerződést, minden lehetőséget latba vetsz, de amikor elkezdtem az első egyeztetéseket Mattiával és a csapat tagjaival, láttam, hogy azonos feltételeket fogok kapni”

– magyarázta a BBC-nek adott interjúban a spanyol.

Házon belüli dominanciára sosem számított. „Úgy voltam vele, az első csapatnál töltött évben talán nehéz lesz Charles szintjén teljesíteni, de a tehetségemre, a munkamódszeremre, a hozzáállásomra építek, még ha az első év nehéz is. Arra számítok, hogy a jövőben közel leszek hozzá, remélhetőleg előtte.”

„Amikor meggyőződtem arról, hogy hagyják majd, hogy a legmagasabb szinten teljesítsek, és nem gördítenek elém semmilyen akadályt, nem is volt kérdés számomra az aláírás. Sportolók vagyunk, hiszünk magunkban, elhisszük, hogy mi vagyunk a legjobbak, és én csak azt várom, hogy minden jobb legyen, otthon érezzem magam a csapatnál, és a legmagasabb szinten tudjak teljesíteni velük.”

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Leclerc-t generációja egyik legjobbjának tartja a szakma Verstappen mellett. Sainz utóbbi versenyző oldalán mutatkozott be az F1-ben, és Daniel Ricciardóval ők ketten voltak képesek a leginkább megszorongatni a hollandot. Bevallása szerint most a Leclerc-kihívás is vonzotta őt. Tapasztalata szerint a monacóinál nemigen van nagyobb tehetség a mezőnyben, főleg az egykörös teljesítmény szempontjából.

„Ha próbára akarod tenni az időmérős gyorsaságod valaki ellen, akkor Charles Leclerc az embered! Szerintem ő a legjobb időmérős versenyző a mezőnyben. Ő az egyik, ha nem a legnagyobb tehetség a Forma–1-ben jelenleg, és már kezdem megtapasztalni, miért is teljesít ilyen magas szinten”

– dicsérte kollégáját.

„Nemcsak a tempóján múlik, a munkamódszerén is. Nagyon jól építi a csapatot, sok erőssége van, ami ilyen jó versenyzővé teszi őt. Nekem tetszik ez a kihívás, hogy őszinte legyek, mivel tudom, hogy talán senki sem jobb nála egy körön egy Ferrari F1-es autóval.”

Sainztól megkérdezték, Lewis Hamiltonnál és Max Verstappennél is gyorsabbnak tartja-e csapattársát. „Nem ismerem Lewist. Maxot igen, és Landót is. Azt mondanám, jelenleg bárkit ültetnének a Ferrari autójába, nehéz lenne legyőznie az időmérőn Charles-t, mivel van három év tapasztalata, pontosan tudja, hogyan kell megcsinálni a kört a Q3-ban ezzel az autóval. Pontosan tudja, mit csinál az autó, és megvan a tehetsége a potenciál kiaknázásához.”

„Ha le akarod győzni Maxot a Red Bull-lal, az is nagyon bonyolult lenne, ahogy Lewist a Mercedesszel vagy Landót a McLarennel szintén. Ezek a fickók a legjobbat hozzák ki az autójukból, mert már van vele tapasztalatuk” – finomított a kijelentésén.

Charles Leclerc és Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc és Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Hogy hogyan alakul Sainz Leclerc elleni párharca, ha már neki is lesz elég rutinja a Ferrarival, az még a jövő zenéje. 2021-ről elmondható, versengésük egyelőre a tapasztalat terén meglévő különbségek, de a komoly tét hiánya miatt sem igazán éles még. A Ferrari eddigi legjobb eredményét Sainz jegyzi a monacói második helyével, az időmérőkön viszont átlagban 0,2 másodperccel lassabb Leclerc-nél.

Negatív értelemben vett rivalizálásnak egyelőre nincs nyoma közöttük, ellenségeskedésnek meg pláne. Sainz már Lando Norrisszal is jól kijött, a nagyon szoros csatájuk ellenére is. „A Forma–1 őrületében én próbálok gyakorlatias lenni, egy kicsit filozofikus, könnyedén veszem a dolgokat, főleg a csapattársakkal.”

„A csapattársak között nagy a versengés, és én is Charles előtt akarok végezni minden versenyen és időmérőn. De pillanatnyilag a Ferrarinál az elsődleges, hogy előrébb vigyük a csapatok, amilyen gyorsak csak lehet, vissza az élre. Ezt észben tartva nincs akkora jelentősége a csapattárs elleni küzdelemnek”

– magyarázta a helyzetről.

Hogy a későbbiekben, ha a Ferrari valóban visszatér az élre, ez hogy alakul, azt érdekes lesz megfigyelni. Sainz egyelőre nagyon elégedett a Leclerc-rel való kapcsolatával. „Ő egy remek fickó. Élvezem a közös munkát vele az autón kívül. Hasonló dolgokat szeretünk a versenyzésen kívül, hasonlóak a hobbijaink, sokat beszélgetünk ezekről, sokat sportolunk együtt, és ez még lazábbá teszi a kapcsolatunkat. Azzal, hogy jól kijössz a csapattársaddal az autón kívül, az autóban ülve is nyugodtabb a viszonyotok.”

Borítókép: Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak