Musorujsag
Élő Eredmények
×

Elképeszti Vettel részletessége és memóriája az Aston Martint

Elképeszti Vettel részletessége és memóriája az Aston Martint

Motorsport, Sky Sports
Elképesztette az Aston Martint az a részletesség és alaposság, amivel Sebastian Vettel a fejlesztőmunkához viszonyul. Otmar Szafnauer elmesélte, milyen változást hozott ez náluk.

Nemcsak Sebastian Vettelnek volt mihez alkalmazkodnia az idei csapatváltás után, új munkaadója, az Aston Martin is változtatott pár dolgon, amióta a négyszeres bajnokkal dolgozik együtt. Otmar Szafnauer csapatfőnök Bakuban elárulta, átformálták a mérnöki megbeszéléseik menetét és új módszereket vezettek be, miután a német kitágította eddigi látóterüket.

Az amerikai szakember Franciaországban arról is beszélt, pontosan mit takar mindez. Szafnauer szerint amióta a precizitásáról híres Vettel velük van, sokkal alaposabb elemzéseket végeznek az autóval kapcsolatban. „A megbeszéléseink sokkal részletesebbek, mint korábban, és egyértelműen tovább is tartanak. De közben figyelnünk kell rá, hogy tarthat a végtelenségig is, az elsődleges dolgokat kell elsődlegesnek tartani, és bizonyos dolgokat másodlagosnak” – magyarázta.

„Egészen figyelemreméltó, Sebastian mennyire jól emlékszik a körre. Emlékszik minden apró részletre minden kis kanyarról, talán részletesebben, mint amit eddig bármelyik versenyzőnél tapasztaltam.”

„Szóval ilyen szempontból Sebnek köszönhetően kicsit részletesebbek lettünk, mint a múltban más versenyzőkkel. És az autóval kapcsolatos minden apró részletnél is, az erőforrással, az ergonómiával, minden téren hozott valamit, és mi dolgozunk a fejlesztésen” – dicsérte Vettel szemléletmódját a csapatfőnök.

Sebastian Vettel és Otmar Szafnauer (Fotó: Aston Marin) Sebastian Vettel és Otmar Szafnauer (Fotó: Aston Marin)

Ami számára újdonság, az Vettel korábbi főnökei számára már nem az. Christian Horner korábban elárulta, amikor Vettel a Red Bullnál volt, az ő megbeszélései a mérnökökkel akár órákig is tartottak, és míg ő a bemelegítő kört is hosszasan volt képes elemezgetni, addig akkori csapattársa, Mark Webber fél óra alatt az egész versenyről szóló beszámolóját letudta.

Vettel eközben a brit Sky Sportsnak adott interjúban beszélt arról, mennyire élvezi ezt az új helyzetet, melyben egymástól tanulhatnak új dolgokat az Aston Martinnal.

„A tanulás kétirányú. Biztosan nem tudok mindent – messze nem! Nagyon nyitott vagyok a tanulásra, és bármit is mondok, ők is nagyon nyitottak arra, hogy valami újat tanuljanak meg. Innen nézve ez egy jó kombináció.”

„A csapat felfelé törekszik, most éppen ez zajlik. Ez az első alkalom, hogy esélyt kaptak az élcsapatokkal való versengésre, és most ehhez rakjuk le az alapokat. A csapat jövője fényesnek tűnik, és jó ennek részesének lenni” – mondta a négyszeres világbajnok.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A Ferrarihoz képest az Aston Martinnál a tét és az elvárások is mások, ettől Vettel kicsit felszabadultabb is lehet. „Igen, jogos azt mondani, hogy nagyon más. De továbbra is nyerni vagyok itt. Realistának kell lennem, tudom, hogy nem harcolhatunk a győzelmekért, sem a bajnoki címért, sem a folyamatos dobogós helyezésekért. De ebből próbáljuk kihozni a maximumot. Sok mindenhez kellett alkalmazkodnom, sok mindent kell megtanulnom, megismernem, a csapat hogy dolgozik, megismerni az embereket. Ezt igazán élveztem. Nagyszerű emberek alkotják ezt a csapatot, jó a hangulat, és ilyen tekintetben nagyon elégedett vagyok.”

Hozzátette, noha most a középmezőnyben küzd, nem a győzelmekért, ott is megvannak az apró örömök, amik megelégedéssel töltik el egy-egy verseny után. „A Ferrarival a cél mindig a bajnokság megnyerése volt, valamint hogy eljussunk arra a szintre, hogy a bajnokságért, bajnokságokért harcolhassunk. E téren hibáztunk, hibáztam. Ez most egy új kezdet, egy más kezdet, más csapat, más feladat. Lehet, hogy nem kapsz minden futam után trófeát, de a versenyektől mást is kaphatsz, tanulságokat, leckéket, javulhat a csapat hangulata, fejlődhetünk. Szóval ezek a kis dolgok is megelégedést jelenthetnek” – magyarázta Vettel.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Marin)

További tartalmak