Musorujsag
Élő Eredmények

Ő volt a hiányzó láncszem? Verstappen Pérezzel folytatná jövőre

Ő volt a hiányzó láncszem? Verstappen Pérezzel folytatná jövőre

F1, Autosport
Belelendült és egyre inkább otthon van a Red Bullnál Sergio Pérez. Reméli, sima ügy lesz a hosszabbítása – és az őt nagyon dicsérő Max Verstappen is ebben bízik.

Zsinórban három győzelmet aratott a Red Bull Monaco óta, és mindkét bajnokságban elhúzott a Mercedestől. Max Verstappen a múlt heti Francia Nagydíjon nem feltétlenül ült a versenykörülmények között leggyorsabb autóban, ám így is le tudta győzni Lewis Hamiltont, a jobb taktikájának köszönhetően. Hogy a két kiállása működött, és ellenfelének nem volt rá válasza, az elsősorban Red Bull-os csapattársának, Sergio Péreznek az érdeme, aki kellően közel volt az élen állókhoz, hogy sakkban tartsa a Mercedest hátulról.

A Red Bull a verseny után elismerte, azért is tartották kint hosszú ideig Pérezt az első etapján, és osztották meg a taktikájukat, hogy levédjék Verstappent. A mexikóinak kijutott a dicséretből. „Ezért szerződtettük Pérezt. Igazi gumimágus, ezért is tudott egy kiállással versenyezni Franciaországban. Ezért volt ott az első kiállások után, kellően közel a Mercedeshez, hogy biztosítson. És ezért tudta végül megelőzni Bottast, aki ugyanolyan taktikán volt” – mondta Helmut Marko a Servus TV-nek a hét elején.

„Nyilvánvaló, hogy Pérez jelenleg jobb munkát végez Bottasnál. És pontosan azt teszi, amit akarunk, amire szükségünk van, ami tavaly hiányzott.”

Az osztrákok tanácsadója emellett hangsúlyozta, habár most Pérez volt Verstappen hátvédje, nem csak második számú versenyző náluk.

Sergio Pérez és Max Verstappen Helmut Markóval (Fotó: XPB)

„Nincs szó arról, hogy csak Max hátvédje. Ha Max peches, mint a bakui defektjénél volt, Sergio azonnal a helyébe lépett, és megnyerte a versenyt nekünk. A Mercedes is érzi ezt. Már nem játszhatnak a taktikával, mint a domináns korábbi években. És hibázgatnak is. Pérez a jövőben még erősebb lesz, és ennek megfelelően még nagyobb lesz a nyomás is a Mercedesen” – állapította meg, hozzátéve, Verstappen kivételes képességű versenyző, így nem csoda, hogy a csapattársaknak nehéz mellette, de Pérez jobban helyt áll, mint Pierre Gasly és Alexander Albon korábban.

Ami a Verstappennek nyújtott segítséget illeti, Pérez nem csak sakkban tartotta a Mercedest, de a hajrában külön ügyelt arra is, hogy ne tartsa föl a felzárkózó kollégáját a második cseréje után. Míg ő az elengedéssel másfél másodpercet veszített, Verstappen nem lassult le.

„Tudtam, hogy Max számára fontos, hogy ne veszítsen időt, ezért elengedtem. Egy másodperc is sokat jelenthet. És Max is megtette volna ugyanezt értem”

– vélekedett.

Christian Horner már Baku után azt mondta, ha meg akarja hosszabbítani velük a szerződését, Péreznek ilyen formában kell versenyeznie a folytatásban, és sikerrel jár. Csütörtökön a Red Bull Ringen meg is kérdezték a kétszeres futamgyőztest, hogy áll a jövőjének kérdésével.

„Jelenleg eléggé elfoglaltak vagyunk, három futam van egymás után. Lesz még időnk beszélni erről. Remélem, nem tart túl sokáig, mivel nincs jó tapasztalatom arról, amikor túl sokáig húzódik az ilyesmi. Ez természetes dolog, amikor jól érzed magad a csapatban, jól dolgoztok együtt, általában simán zajlik az ilyesmi, hogy folytathassuk a szezont, és a fontos dolgokra koncentráljunk” – válaszolta Pérez.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A mellette helyet foglaló Verstappen jelezte, ő mindenképpen a maradása mellett van. „Minden igazán jól működik. Természetesen már előtte is ismertem Checót, de nem csapattársként, az ilyesmi mindig kicsit más. Eddig nagyszerű volt, jól összedolgoztunk a jó eredményért, és ez a cél. Természetesen szeretném folytatni ezt. Nagyszerű csapattárs, sokat mókázunk” – mondta a holland, aki egyébként végignevetgélte a sajtótájékoztatót Pérezzel.

 Verstappen kiemelte annak fontosságát a Mercedes elleni bajnoki csatában, hogy végre van egy stabilan és jól teljesítő csapattársa. „Korábban nem volt elég jó az autónk ahhoz, hogy harcoljunk velük, tehettél, amit csak akartál, akár három kiállással is mehettél, vagy a hátsó kereket tehetted előre, semmi sem változott volna.’

„Most az autónk megvan ahhoz, hogy harcoljunk velük, és természetesen a csapat számára rendkívül fontos, hogy két autó legyen elöl. Ez most megvolt, Bakuban és a Paul Ricard-on is. Ez kulcsfontosságú lesz a konstruktőri bajnokságban is, hogy év végéig kitartsunk.”

Préez egyre otthonosabban érzi magát a Red Bullnál és az RB16B-ben, amit bizonyít, hogy pályafutása során most először kétszer egymás után állt dobogón. „Nyilván segít az önbizalom szempontjából, hogy eltérő pályákon, eltérő körülmények között jó eredményeket érsz el. Szeretném meghosszabbítani ezt a sorozatot, és nem látom akadályát, hogy versenyképesek legyünk itt. Egyre jobban alkalmazkodom az autóhoz, és sok pozitívuma volt eddig a szezonnak” – összegzett.

Borítókép: Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak