Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen: Bajnoki cím nélkül sem lenne nyomorúságosabb az életem

Verstappen: Bajnoki cím nélkül sem lenne nyomorúságosabb az életem

Crash
Max Verstappen állítja, még akkor sem lenne boldogtalan az életben, ha nem szerezné meg a Forma–1-es bajnoki címet. Szerinte egy nagy versenyzőt amúgy sem az eredménysora határoz meg.

Először van lehetősége a Forma–1-ben Max Verstappennek arra, hogy világbajnok legyen. E titulust gyakorlatilag már a 2015-ös bemutatkozásakor sokan megelőlegezték neki, sokáig arra is pályázott, hogy minden idők legfiatalabb bajnoka legyen. Első szezonja után az FIA díjátadó gáláján még azt nyilatkozta, meg sem állna a rekordot jelentő hét-nyolc címig – ilyen magasságokba idei legfőbb riválisa, Lewis Hamilton jutott az azóta eltelt években, ő pedig nemigen tudott tenni ellene. Mostanáig.

Mint azt a Crash című lapnak adott interjúban elárulta, ma már kicsit másképpen tekint a rekordokra és a bajnoki címekre. Állítja, az élete F1-es bajnokság nélkül is teljes lenne, mivel tudja, egy versenyző eredményeit leginkább a mindenkori csapatai és autói befolyásolják.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

„Ha nem nyernék egy bajnokságot sem, az sem tenné nyomorúságosabbá az életem. Azt csinálom, amit élvezek, és szerencsésnek kell lenned az életben, hogy jókor légy jó helyen hosszú ideig. Egyes korszakok rövidebbek, mások hosszabbak. Van, hogy nagyobb a versengés, más csapatokkal küzdesz a bajnokságért. Máskor meg csak egy csapat dominál. Ilyet minden sportágban látunk.”

„Ha a rossz korszakban vagy, nem mondanám azt, hogy cseszheted, de kisebb az esélyed arra, hogy ilyen mutatókat érj el. Az én szememben nem ez határozza meg, hogy ki minden idők legnagyobb versenyzője.”

E szavakat nehéz nem a rekordokat döntögető Lewis Hamiltonra vetíteni. Verstappen ugyanebben az interjúban beszélt arról is, hogy nem látja különlegesnek a brit elleni idei csatáját csak attól, hogy ő a sportági rekordok tartója, a hétszeres világbajnok. Szerinte több olyan versenyző is van a mezőnyben, aki a Mercedesszel akár hétszeres bajnokká válhatott volna.

„Hogy ki minden idők legnagyobb versenyzője? Nem tudom. Lehet, hogy Graham Hill vagy Jim Clark, lehet Michael Schumacher, Ayrton Senna. Végső soron nem számít, mivel mindenki a maga mércéjével mérve jó. Én egyszerűen csak szeretnék annyi versenyt nyerni, amennyit csak tudok. Természetesem remélem, hogy nyerek egy bajnokságot, de ha nem, végső soron még akkor is szeretem, amit csinálok, és ez a legfontosabb.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: Red Bull) Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: Red Bull)

A királykategóriás céljait is e gondolatmenet mentén határozza meg.

„Ez egy másfajta maratoni, mint a futásban. Mi annyira függünk a technikától, szükséged van a megfelelő csomagra ahhoz, hogy sikeres légy. Sok F1-es versenyző van annyira jó, hogy bajnok legyen, de nincs meg hozzá az autója. Ez egy kicsit trükkös helyzet.”

A 2015 végén emlegetett hét-nyolc bajnoki cím e helyzet ismeretében már nem foglalkoztatja Verstappent. Elmondása szerint ha úgy alakulna, akár eggyel is beérné. „Ha ez volt az egyetlen esélyem arra, hogy szerezzek egyet, és meg is szereztem, akkor természetesen nagyon boldog lennék, mivel az F1 csak az élet egyik része. Sok ember túl komolyan veszi ezt. Minden, ami az F1-ben történik, ha mondjuk nem teljesítesz jól, vagy ha nem vagy boldog, befolyásolja a magánéletüket is, pedig szerintem nem kéne. Nekem van egy jó magánéletem az F1-en túl, és nálam jól működik a kettő szétválasztása.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak