Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Javítani akarnak a show-n, de általában az élcsapatokat segítik

Alonso: Javítani akarnak a show-n, de általában az élcsapatokat segítik

RaceFans
Bár azért vezették be őket, hogy izgalmasabbá tegyék a versenyeket, Fernando Alonso szerint az időmérős gumiszabályok a Forma–1 élcsapatainak kedveznek, hiszen stratégiai előnyhöz juttatják őket a riválisokkal szemben.

Az előírások szerint a Q3-ba jutó versenyzőknek azokkal a gumikkal kell nekivágniuk a versenynek, melyekkel a legjobb Q2-es körüket futották. Mivel a gyorsabb autók többször a közepeseken jutnak tovább, a futamnak már eleve stratégiai előnnyel vághatnak neki, hiszen a tartósabb keveréken startolhatnak, míg a riválisok a lágyakon – hiszen ők csak azokkal tudnak továbbjutni.

Noha ezzel a szabállyal a vezetőség az izgalmakat szerette volna fokozni, és a plusz taktikázási lehetőséggel fűszerezni akarta a versenyeket, Fernando Alonso szerint az előírás azoknak kedvez akik egyébként is előnyben lennének.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„A gyors autóknak megadatott az a luxus, hogy elkerüljék a lágyakat, nekünk viszont a középmezőnyben erre nincs lehetőségünk” – jegyezte meg a spanyol a hétvégi Osztrák Nagydíj előtt, ahol a nagyok várhatóan ismét a közepesekkel próbálják meg abszolválni a Q2-t, főleg úgy, hogy a Pirelli kínálata eggyel lágyabb lesz, mint múlt héten volt.

„Ez a rossz a szabályokban. Megpróbálnak kitalálni egy-egy előírást, amivel javíthatják a show-t, aztán végül a nagycsapatoknak kedveznek” – panaszkodott a kétszeres világbajnok, aki úgy érzi, a lágyabb gumikiosztás több kerékcserét hoz majd.

„Eléggé komoly kihívás lesz egy kiállással teljesíteni ezt a versenyt. Akkor pedig még nehezebb lesz a dolog, ha a leglágyabb keverékkel rajtolsz” – hangsúlyozta. „Újabb kihívást jelentő hétvége vár ránk, megpróbálunk majd jobban teljesíteni, de nehéz lesz. Azt hiszem, már az előző futamon láthattuk, mi lehet a határ ezen a pályán számunkra.”

Fernando Alonso (Fotó: Alpine) Fernando Alonso (Fotó: Alpine)
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak