Musorujsag
Élő Eredmények
×

Egy évvel a baleset után: felesége Zanardi állapotáról nyilatkozott

Egy évvel a baleset után: felesége Zanardi állapotáról nyilatkozott

BMW Group
Helyzetjelentést adott a tavaly súlyos fej- és arcsérüléssel járó balesetet szenvedett Alessandro Zanardi állapotáról a korábbi F1-es versenyző felesége.

Bő egy év telt el azóta, hogy a korábban a Forma–1-ben is versenyző Alessandro Zanardi egy olaszországi nem hivatalos kézikerékpáros versenyen súlyos közúti balesetet szenvedett. Az olaszok többszörös paralimpiai bajnoka a szemközti sávba átcsúszva ütközött össze egy szabályosan közlekedő teherautóval, életveszélyes fej- és arcsérülésekkel szállították kórházba.

Zanardit többször megműtötték, a harmadik operációja után kiengedték az intenzív osztályról, ám egy hónappal később visszakerült oda. Sokáig volt kómában, miután felébredt és az állapota stabilizálódott, egy speciális rehabilitációs klinikára szállították.

Most felesége a Zanardit korábban foglalkoztató BMW-nek adott interjút, melyben férje jelenlegi állapotáról is elárult pár részletet. „Egy évvel a balesete után Alex állapota alapvetően stabil. Jelenleg egy speciális klinikán van, ahol rehabilitációs programot teljesít. Ennek során multimodális és gyógyszertani stimulációk szerepelnek, orvosok, fizikoterapeuták, idegsebészek és beszédterapeuták iránymutatásával, akik próbálják elősegíteni a felépülését” – mondta Daniela Zanardi.

Elárulta, férje beszélni nem, kommunikálni viszont képes.

„Ez egy nagyon összetett folyamat, amihez több idegsebészeti beavatkozásra is szükség volt, és voltak visszaesések is. Alex stabil állapotban van, ami azt jelenti, hogy képes teljesíteni a tréningprogramját, ami az agyát és a testét is érinti.

Tud velünk kommunikálni, de nem képes még beszélni. A hosszú kóma után a hangszalagoknak vissza kell nyerniük a rugalmasságukat. Ez csakis gyakorlással és terápiával lehetséges. A karjai még mindig erősek, a kezei szintén, és intenzíven edz.”

Alex Zanardi (Fotó: xpbimages.com)

A versenyző neje külön köszönetet mondott a sok üzenetért és jó kívánságért, amiket szurkolóktól, sportolóktól, hírességektől is kaptak. „Azoknak, akik gondolnak rá és imádkoznak érte, elmondhatom, hogy Alex küzd, mint mindig tette” – üzente.

Zanardi jövőbeli kilátásairól elmondta: „Ez egy újabb kihívás lesz. Nagyon hosszú út áll még előttünk, megjósolni még nem tudjuk, hogy mikor térhet haza. Minden energiánkkal Alex felépülésére összpontosítunk” – mondta, hozzátéve, az interjúval most csak tájékoztatni akarta a nyilvánosságot, de továbbra is kéri az emberek megértését.

Borítókép: Alessandro Zanardi (Fotó: XPB)

További tartalmak