Musorujsag
Élő Eredmények

Tost: Cunoda erősebb lesz a második félévben

Tost: Cunoda erősebb lesz a második félévben

RaceNews365
Az Alpha Tauri csapatvezetője, Franz Tost úgy érzi, Cunoda Juki sokkal erősebb lesz a szezon második felében, hiszen nagyon jót tett neki a költöztetés. Ami pedig a tanulási folyamatot illeti, a szakember szerint annak, aki most újonc, sokkal nehezebb a dolga, mint a korábbi generációknak.

A Red Bull és az Alpha Tauri vezetői a vártnál döcögősebb szezonkezdés után döntöttek úgy, hogy az Egyesült Királyságból Olaszországba költöztetik Cunoda Jukit, aki így sokkal több időt tölthet a csapattagokkal, és a vezetőség közvetlen felügyelete alatt folytathatja felkészülését. A lépés láthatóan kifizetődő volt, a japán ugyanis az utóbbi hetekben összeszedettebb, jobban teljesít.

Ezzel a csapatvezetőt, Franz Tostot is meggyőzte, aki egyébként sem veszítette el bizalmát a gyenge szezonkezdés után, hiszen érzése szerint a jelenkor újoncainak egyébként is roppant nehéz dolguk van, sokkal nehezebb, mint a korábbi idők zöldfülűinek.

„Higgyék el nekem, ezeknek a fiatal srácoknak nagyon nehéz dolguk van, már az F1-be való bekerüléssel is” – nyilatkozta az osztrák szakember. „Nem várhatjuk el, hogy egy újonc mindent tudjon a kezdetektől fogva. Ezért mondom mindig azt, hogy egy fiatalnak három évre van szüksége, hogy megértse ezt a jelenlegi, bonyolult F1-et. Most sokkal bonyolultabb, mint évekkel ezelőtt.”

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

„Minden hétvégén először csinálják például az időmérőt, amire mondhatnánk ugyan, hogy nem, mert az edzések után tudniuk kellene, merre hány méter, de nem, mert változhat a szél, vagy a pálya hőmérséklete. Annyi minden változik” – magyarázta.

A csapatvezető elárulta, Cunoda a franciaországi baleset után változtatott a vezetéshez való hozzáállásán is, ami szintén segítette fejlődését. „A harmadik edzésen gondjai voltak az alulkormányzottsággal, és úgy döntöttünk, akkor úgy döntöttünk, állítunk az első szárnyán, hogy többet dolgozhasson az első felfüggesztésen” – emlékezett vissza.

„Akkor aztán bement a kanyarba, ahol az autó jobban megcsúszott, mint amire számított. Átment a rázóköveken, változott a szél is, és akkor ütközött. Ezt nem lehet megtanítani egy fiatalnak. Ezeket a pályán kell megtanulnia minden egyes időmérő alkalmával. Mindenképp fontos a tapasztalat, és Juki nagyon jól fejlődik” – magyarázta a rutinos szakember.

„Ha a teljes folyamatot nézzük, akkor jó irányba halad, és nem változtatott a hozzáállásán, ami korábban is jó volt, de most sokkal több időt tölt a mérnökökkel, mert már Faenzában él. Minden nap órákat tölt a mérnökökkel. Így jobban meg fogja érteni az autót a mechanikai és az erőforrás oldaláról is. Egy fiatal versenyzőnek ezt meg kell tanulnia. Elégedett vagyok vele, fantasztikus a természetes sebessége, napról napra, edzésről edzésre fejlődik. Nagyon optimista vagyok, hogy erős lesz az második féléve, és Juki sikeres lesz a jövőben” – zárta gondolatát.

Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak