Musorujsag
Élő Eredmények

Mazepin ismét kettős mércére panaszkodott

Mazepin ismét kettős mércére panaszkodott

GMM
A Haas újonca, Nyikita Mazepin továbbra is úgy érzi, a Forma–1 világán belül máshogy kezelik a nagy sztárokat és a fiatalokat, Sebastian Vettelt ugyanis senki sem kezdte ki az osztrák időmérő után egy olyan figyelmetlenség miatt, amiért ő a kritikák középpontjába került.

Az idei szezon során többször szóba került már a versenyzők azon szóbeli megállapodása, mely szerint senki sem ugrik ki a sorból és előz az időmérőn a felvezető körökben. Először Nyikita Mazepin figyelmetlenségét követően, majd akkor, amikor a fiatal orosz szóvá tette, több nagy sztár is ugyanis elköveti ezt a hibát, mint ő.

Egy lényeges különbséget azonban érez: míg őt akkor a versenytársak és a média is kritizálta, addig Lewis Hamilton, Sergio Pérez (őket Bakuban hozta föl példaként), vagy most Sebastian Vettel esetében ez nem történt meg.

Holott a német legutóbb még büntetést is kapott (igaz nem pont a megállapodás megszegéséért). Mazepin emiatt továbbra is úgy érzi, az F1 világában kettős mércét alkalmaznak. „Mindenki nagy ügyet csinált ebből egy ponton, amikor még keveset tudtam az F1-es időmérőről” – kezdte. „Ez volt az első eset, és korábban sosem versenyeztem még olyan kategóriában ahol ezt alkalmazták volna, vagy egyeztettek volna róla.”

Nikita Mazepin (Fotó: Moy / XPB Images)

„És ha újonc vagy az F1-ben, nem beszélnek veled erről a versenyzői eligazításon, vagy bármilyen egyéb megbeszélésen, amin a pilóták is részt vesznek. Úgy érzem, az F1 világa kétarcú. Ha nagy név vagy, bajnoki címekkel a hátad mögött, akkor a tetteid sokkal kevesebb kritikát kapnak, mintha nincsenek címeid” – emelte ki.

Mazepin főnökéhez, Günther Steinerhez hasonlóan úgy érzi, az F1-es közvetítésekben néha direkt igyekeznek rosszabb színben feltüntetni őt, illúziói pedig nincsenek azzal kapcsolatban, hogy ez a helyzet változni fog a közeljövőben.

„Ez egy olyan csata, amit sosem fogunk megnyerni. Végső soron a Forma–1 egy szórakoztató sportág, és az emberek egyszerre szeretik látni az örömöt és a dühöt. Szeretik az érzelmeknek ezen spektrumát, a Forma–1 pedig szerintem nagyon jól ki is szolgálja őket. Szóval nem hiszem, hogy ezen javítani tudnánk, sajnos” – zárta gondolatát a fiatal versenyző.

Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)
Borítókép: Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

További tartalmak