Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem jött be az Alpha Tauri egyedi taktikája

Nem jött be az Alpha Tauri egyedi taktikája

Alpha Tauri
Egyedi taktikával próbálkozott az Alpha Tauri, a kockáztatás azonban ezúttal nem volt gyümölcsöző: a csapat mindössze két pontot szerzett az Osztrák Nagydíjon, noha mindkét versenyzője a legjobb nyolc közül indult.

Bár Pierre Gasly a hatodik, Cunoda Juki pedig a hetedik helyről indult, az Alpha Tauri több riválisa is kedvezőbb helyzetben volt a startnál, hiszen a jobb versenyguminak tartott közepes keveréken indulhatott, míg az olasz csapat versenyzői a lágyakon. Ők ezt két kiállásos taktikával szerették volna ellensúlyozni, bízva abban, hogy folyamatosan gyorsak lesznek a friss abroncsokon.

A terv végül nem hozta a várt eredményt: bár Gasly és Cunoda tempója is jó volt, nem tudtak versenybe szállni az egy kiállást választókkal, akik a vártnál gyorsabbak voltak a használt abroncsokon. Így végül a japán pont nélkül maradt, francia csapattársa pedig csupán kilencedik lett.

„Stratégiai szempontból a lehető legjobbat próbáltuk kihozni ebből a futamból” – kezdte értékelését a főmérnök, Claudio Balestri. „Mindkét autó a lágy gumikon kezdett, és úgy döntöttünk, kétszer fogunk kiállni, hogy kihasználhassuk a friss gumik adta előnyt, de nem tudtuk az egy kiálláson lévők elé kerülni a futam végére. Pedig Pierre tempója jó volt, főleg az utolsó etapban. Közvetlenül az egy kiálláson lévő riválisok mögött fejezte be a versenyt.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

 

„Ha nincs sárga zászló az utolsó körben, a négyes kanyarnál történtek miatt, akkor még (Charles) Leclerc-t is megpróbálta volna leelőzni. Juki futama nehezebb volt, és sajnos a két büntetés sem segítette őt. Nem lehetünk teljesen elégedettek ezzel a futammal. A hatodik és a hetedik helyről indultunk, de csak egy autóval szereztünk pontot. Az viszont mindenképp pozitív, hogy a konstruktőri bajnokságban még így is több pontot szereztünk, mint a közvetlen ellenfeleink” – utalt a nullázó Aston Martinra, és az egy ponttal gazdagodó Alpine-ra.

„A verseny nehezebb lett, mint elképzeltük” – értékelt Gasly. „De a jó hír az, hogy folyamatosan pontokat szerzünk. Azt hittük, jobban kihasználjuk majd a két kiállásos stratégiát, de a vártnál többet küszködtünk a lágy gumikkal a verseny elején. Persze szereztünk pozitív tapasztalatokat is a versenyen, most is jó volt a tempónk. Kiábrándító, hogy nem végeztünk előbb. Átnézzük majd az adatokat és izgatottan várjuk Silverstone-t, egy pályát, amit nagyon szeretek” – folytatta.

Cunoda a futam kapcsán röviden megjegyezte: „Nehéz volt. Küszködtem a tempóval, és a gumikezelés is nagyon trükkös volt. Ez azért is bosszantó, mert az időmérőm jól sikerült. Ki kell elemezni a felmerült problémákat, hogy ne kövessük el őket újra következő alkalommal Silverstone-ban.”

Cunoda Juki (Fotó: XPB)
Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak