Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: törölték a Forma–1-es Ausztrál Nagydíjat!

Hivatalos: törölték a Forma–1-es Ausztrál Nagydíjat!

ASGP
Régóta benne volt a levegőben, kedden hivatalossá vált: Ausztrália a novemberi új időpontjában sem tudja vállalni az idei Forma–1-es versenyének megrendezését.

Sorozatban második évben hiúsítja meg az Ausztrál Nagydíj megrendezését a világjárvány. Tavaly már a helyszínen volt a Forma–1 mezőnye, amikor a pénteki szabadedzések előtt az esemény törlése mellett döntöttek, idén már a télen eldőlt, hogy nem tudják vállalni a március közepére tervezett szezonnyitót. Futamukat november 19-e és 21-e közé ütemezték át, remélve, hogy addigra rendeződik a járványhelyzet, ám kedd reggel a szervezők megerősítették, hogy a járványügyi korlátozások, valamint a beutazással kapcsolatos nehézségek miatt az új időpontban sincs mód a versenyrendezésre, vagyis végleg törölték a 2021-es futamukat.

A promóter, az Australian Grand Prix Corporation (AGPC) elnöke, Paul Little az F1-es és a MotoGP (már korábban törölt) futama kapcsán elmondta: „Mélyen csalódottak vagyunk, hogy sorozatban második évben sem a MotoGP, sem a Forma–1 szurkolói nem láthatják versenyezni a mezőnyt a Philip Islanden és az Albert Parkban. Tiszteletben tartjuk, milyen kihívásokkal néz szembe Ausztrália a jelenlegi nemzetközi utazási korlátozások miatt, valamint az oltás fontosságát. Biztosíthatok mindenkit, hogy a motivált és profi személyzetünk a beszállítókkal és partnerekkel, valamint Victoria állam turizmusért és kiemelt rendezvényekért felelős embereivel fáradhatatlanul dolgoznak az emblematikus események 2022-es megrendezésén.”

Fotó: XPB

Stefano Domenicali, a Forma–1 elnöke hozzátette, a mostani újabb kieső ellenére továbbra is tartanák a 23 futamos programot.

„Csalódottak vagyunk, hogy idén nem versenyezhetünk Ausztráliában, de meggyőződésünk, hogy tudunk huszonhárom versenyt rendezni 2021-ben, és több lehetőségünk is van az Ausztrál Nagydíj üres helyének betöltésére. Részletesen kidolgozzuk ezen lehetőségeket a következő hetekben, és további friss hírekkel fogunk szolgálni, mihelyst lezárultak a tárgyalások”

– ígérte az olasz.

Az Ausztrál Nagydíj szervezői pár hete még bizakodtak a versenyrendezés kapcsán, ám a helyi politikusok már jó ideje hangoztatták, hogy az ország bezárkózása, valamint a tömeges rendezvényekkel kapcsolatos szigorú korlátozások miatt nem tűnik reálisnak a novemberi F1-es nagydíj megtartása. Az F1 pedig eközben már más helyszíneken (pl. Kanada) sem tudta vállalni, hogy hosszabb időre karanténra kötelezze utazó személyzetét.

Nem váltottak zöldre a melbourne-i lámpák – Bearne / XPB Images

Hogy ki ugrik be Ausztrália helyére, az egyelőre kérdéses. Korábban a Szingapúri Nagydíj törlése kapcsán lehetőségként emlegették a dupla amerikai versenyt (Austinban, de pletykaszinten egy indianapolisi kiruccanás is felvetődött), illetve tartalékként még mindig ott van az áprilisi versenyéről lemondó Kína, akiknek futamát hivatalosan csak halasztották, nem törölték. A helyettes kiválasztása azon is múlik, mi lesz a naptár azon felében helyet kapó többi helyszínnel.

Melbourne nagy erőkkel készült a novemberi F1-es versenyre. Miután a márciusról novemberre tették át a nagydíjukat, a szervezők előrehozták az eredetileg 2022-re tervezett pályafelújítást, melynek keretében több kanyar profilját módosítják, valamint az előzési lehetőségek javítása érdekében eltüntettek egy sikánt. A munkálatokkal elkészülnek novemberig, és az volt a terv, hogy az idei Ausztrál Nagydíjat már az új vonalvezetésen rendezik meg. Ennek debütálását most 2022-re kell halasztaniuk.

A Forma–1 idén már sokadjára kénytelen módosítani a programján. A vietnámi, kanadai és szingapúri versenyt korábban törölték, a Kínai Nagydíjat hivatalosan csak elhalasztották, a Török Nagydíjat előbb beugrónak szánták, aztán októberi időponttal mégis visszakerült a naptárba. Több további helyszín, így Japán Brazília és Mexikó sorsa továbbra is bizonytalan, ugyancsak a járványhelyzet és a korlátozások miatt.

Így fest az F1-es versenynaptár jelenleg:

Dátum Nagydíj Helyszín
március 28. Bahreini Nagydíj Szahír
április 18. Emilia-Romagna Nagydíja Imola
május 2. Portugál Nagydíj Portimao
május 9. Spanyol Nagydíj Barcelona
május 23. Monacói Nagydíj Monte-Carlo
június 6. Azeri Nagydíj Baku
június 20. Francia Nagydíj Le Castellet
június 27. Stájer Nagydíj Spielberg
július 4. Osztrák Nagydíj Spielberg
július 18. Birt Nagydíj Silverstone
augusztus 1. Magyar Nagydíj Mogyoród
augusztus 29. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps
szeptember 5. Holland Nagydíj Zandvoort
szeptember 12 Olasz Nagydíj Monza
szeptember 26. Orosz Nagydíj Szocsi
október 3. Török Nagydíj Isztambul
október 10. Japán Nagydíj Szuzuka
október 24. Amerikai Nagydíj Austin
október 31. Mexikói Nagydíj Mexikóváros
november 7. Brazil Nagydíj Sao Paulo
november 21. ??? ???
december 5. Szaúd-arábiai Nagydíj Dzsidda
december 12. Abu-dzabi Nagydíj Abu-Dzabi

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak