Musorujsag
Élő Eredmények

Valószínűtlen, hogy Ausztráliában lesz a 2022-es F1-es szezonnyitó

Valószínűtlen, hogy Ausztráliában lesz a 2022-es F1-es szezonnyitó

Speedcafe, Motorsport Week
Nemcsak az idei Forma–1-es versenyét veszíti el, jó eséllyel a jövő évi szezonnyitóról is lemondhat Ausztrália.

Az F1-es Ausztrál Nagydíj szervezői kedden jelentették be, hogy a világjárvány és az azzal kapcsolatos korlátozások miatt 2020 után idén sem tudják vállalni a versenyük megrendezését, így lemondták a novemberre halasztott eseményt. Egyúttal jelezték, máris a 2022-es visszatérésen fáradoznak. Pályájuk átalakításával már az idei futamig is elkészültek volna.

Melbourne hagyományosan a királykategória bajnoki rajtjának helyszíne, idén is náluk tervezte a kezdést az F1, ám a járvány ezt nem tette lehetővé. Mint azt Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula elárulta, jó esély van arra, hogy 2022-ben elveszítik ezen pozíciójukat a naptárban, mivel az országban a vártnál lassabban halad az oltási program, ami miatt kénytelenek a tervezettnél tovább kitolni a járványügyi korlátozásaikat is. A politikus szerint nagyobb esély van arra, hogy március helyett csak áprilisban fogadják a száguldó cirkuszt.

„Valószínűtlen, hogy jövőre a miénk legyen az első verseny, de őszintén szólva ez akár még kedvezhet is nekünk”

– mondta Pakula. „Az F1-gyel már egy ideje áprilisról egyeztetünk. Mint tudják, idén más helyszínek léptek az első és második verseny helyébe, és az F1 szerintem kész ezen eseményekkel folytatni az év első és második futamaként. Mi áprilist néztük ki már egy ideje. Még semmi sincs kőbe vésve, folytatjuk ezeket az egyeztetéseket, de már egy ideje dolgozunk ezen.”

A terveket persze a járványhelyzet befolyásolja. „Év végéig követnünk kell a szigorítást, aztán meglátjuk, hogy áll az oltási program, és kiderül, mit lép a kormány a látogathatóság terén. Ezek tisztázódásával majd többet fogunk tudni arról, az április megvalósítható-e, vagy sem.”

Az F1-es bajnokság idén az Ausztrál Nagydíj elhalasztásával Bahreinben rajtolt, ahol a téli teszthetet is rendezték. Azt követően az első idei beugró, Imola látta vendégül a sorozatot, majd következett Portugália, már április végén, május elején.

A sportminiszter hozzátette, ettől függetlenül Melbourne továbbra is elkötelezett az F1 iránt, és hosszú távra terveznek a sportággal. „2025-ig szól a szerződésünk, és szeretnénk ezt meghosszabbítani. Nem sok pálya van a világon, amit annyira szeretnek a versenyzők és a csapatok, és ami annyira festői, mint az Albert Park. Szorosan együttműködünk a Forma–1-gyel, hogy biztosítsuk az Albert Park-i pálya helyét, még sok évre.”

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak