Musorujsag
Élő Eredmények

Eljött a búcsú ideje Räikkönen számára?

Eljött a búcsú ideje Räikkönen számára?

RacingNews365, Bild
Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel utolsó körös ütközését látva a korábbi Forma–1-es versenyző, David Coulthard azon töpreng, talán eljött az ideje annak, hogy a finn klasszis lezárja hosszú pályafutását.

Vettel sokkal jobb tempót diktált a futam végén, mint korábbi csapattársa, az utolsó fordulóban pedig az előzésre is elszánta magát: a négyes kanyarnál belülről próbált előzni, ellenfele azonban – aki úgy fordult, mintha észre sem vette volna a németet – nekiütközött. Figyelmetlenségéért a finn később 20 másodperces büntetést kapott.

A Jégember a tőle szokatlan hiba után több kritikát is kapott, egykori márkatársa, David Coulthard pedig az esetet látva azon kezdett gondolkodni, nem lehet-e, hogy a negyvenegy éves Räikkönen már túl öreg az F1-hez, és nem jött-e el a búcsú ideje.

„Harminchét voltam, amikor abbahagytam az F1-et” – nyilatkozta a skót a Bildnek. „Az ember egy pont után hirtelen hibákat kezd véteni, de ezt nem akarja beismerni. Ugyanakkor már nem vagy az a versenyző, aki voltál. Észrevettem, hogy ennek a gyenge koncentrációhoz volt köze, különösen a futamok vége felé” – magyarázta.

David Coulthard (Fotó: XPB)

„Ugyanezt láttuk Michael Schumacher esetében is, az utolsó szezonjában, mielőtt abbahagyta a versenyzést” – hozott egy másik példát Coulthard, aki 2003-ban és 2004-ben volt az akkor még ifjú titánnak számító Räikkönen csapattársa a McLarennél.

Azt, hogy Räikkönen koncentrációja fáradtsága miatt romlott a futam végére, és ez vezetett a hibához a RacingNews365 podcastjében a rangidős F1-es szakíró, Dieter Rencken is fölvetette. „Az eset eléggé bizarr volt, és sok szempontból megmagyarázhatatlan. Azon tűnődöm, Kimi nem-e elfáradt a futam végére. A pálya eléggé fárasztó, a tempó magas és hűvös sem volt azon a délutánon. Fáradt volt, és elveszítette a koncentrációját. Vigyázni kell ezzel, mert komoly baleset is lehetett volna” – fogalmazott.

Coulthardhoz hasonlóan Renken is úgy látja, eljöhetett a búcsú ideje Räikkönen számára. „Már nagyon keményen kell küzdenie azért, hogy olyan szinten legyen, ami egykor természetes volt számára. Szerintem valószínűleg itt a történet vége. Szerintem ez az utolsó éve, nem hiszem, hogy látjuk még az F1-ben versenyezni. Talán GT-versenyeken indul, vagy a WEC-ben, esetleg ralizni fog. Változatos pályafutás van mögötte, semmi akadálya, hogy sikeres GT versenyző legyen” – mondta.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)
Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak