Musorujsag
Élő Eredmények

A szakértő szerint egyértelmű, hogy nem párolgott el Vettel tehetsége

A szakértő szerint egyértelmű, hogy nem párolgott el Vettel tehetsége

GMM
Miután a csapatváltást és a nehézkes szezonkezdést követően több kiugró eredményt is elért, nyilvánvalóvá vált, hogy Sebastian Vettel nem felejtett el vezetni, megfigyelhető azonban, hogy bizonyos pályákon jobban teljesít – jelentette ki a korábbi Forma–1-es versenyző, Marc Surer.

A gyenge 2020-as szezon és a döcögős 2021-es kezdés után Sebastian Vettel sok kritikát kapott, és egyre gyakrabban vetették föl vele kapcsolatban, hogy akár a visszavonuláson is el kellene gondolkodnia. A német azonban csattanós választ adott a bírálóknak: Monacóban és Bakuban (itt dobogóra is állhatott) is kiugróan jól teljesített.

Csapattársát, az évet erősebben kezdő Lance Strollt is egyre gyakrabban utasítja maga mögé, a házi feladatot tehát a kevésbé erős hétvégéken is elvégzi. Marc Surer szerint mindez igazolja, hogy nem párolgott el a négyszeres bajnok tehetsége.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A honfitárs azonban rámutatott, vannak helyszínek, melyeken jobban tudja érvényesíteni képességeit. „Megfigyeltem, hogy bizonyos pályákon jó, másokon viszont annyira nem” – nyilatkozta Surer a Formel1-nek. „A Ferrarival utoljára Szingapúrban nyert, egy utcai pályán. Most megint két utcai pályán volt nagyon gyors. Nyilvánvaló, hogy ezek fekszenek neki. Ezeken jól teljesít.”

„A normál pályákon egy kicsi hiányzik neki. Észrevettem nála ezt az ingadozást. Korábban ez nem volt megfigyelhető nála. Ha az utcai pályákon támadod a kanyarokat, sokkal inkább mechanikai tapadás kell, mintsem aerodinamika. Amikor egy gyors pályáról van szó, akkor viszont az aerodinamika a legfontosabb tényező abból a szempontból, mennyire tudsz gyors lenni a kanyarokban. Ebből adódhat a különbség” – magyarázta.

„Amikor Vettel hátul van, akkor általában Stroll is hátul van” – utalt arra, hogy az ingadozáshoz bizony az Aston Martin autójának is köze lehet. „Ha így nézzük, nemcsak Vettel stílusán múlik a dolog, hanem az autón is. De persze Sebastian még mindig tud gyorsan menni, ha jó autót kap ehhez. De nyilvánvaló, hogy az Aston autójával nehéz a megfelelő működési tartományba hozni a gumikat. Néha sikerül nekik, de néha teljesen mellélőnek. Ezek az ingadozások egyébként megmagyarázhatatlanok” – zárta gondolatát.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak