Musorujsag
Élő Eredmények

Stroll: Vettel a legdrágább alkalmazottunk

Stroll: Vettel a legdrágább alkalmazottunk

Motorsport-Total, Racefans
Tökéletesnek tartja a jelenlegi versenyzőfelállásukat az Aston Martin tulajdonosa, bár elismerte, Lewis Hamilton alkalmazására nem mondana nemet. Sebastian Vettel fizetéséről és a címvédő milliárdoscsemetékről tett kijelentéséről is beszélt.

Az Aston Martin komolyan gondolja. Amikor 2020 elején Lawrence Stroll tulajdonos bejelentette, hogy 2021-től a Racing Point a brit autómárka nevén folytatja F1-es működését, elsőre valószínűleg sokan csak egy olyan névleges együttműködésre gondoltak, amilyet a Sauber és az Alfa Romeo között láthatunk. A kanadai milliárdos viszont mindig is magasan tartotta maga előtt a lécet, és azóta számos jelét adta, hogy valóban igazi élcsapatot kíván faragni a silverstone-i gárdából.

Az egyik legnagyobb súllyal bíró első üzenetet erre Sebastian Vettel szerződtetése jelentette. Már az beszédes volt, hogy a ferraris menesztése után meg tudta győzni a németet, érdemes csatlakozni egy olyan istállóhoz, ami addig a pontig a vékonyka pénztárcájáról és a spórolási kényszer miatti hatékonyságáról volt híres.

A német alkalmazása az Aston Martin részéről is jelentős befektetés, hiszen a rutinját, a hozott szemléletmódját és az adott tanácsait a korábbi sikereinek megfelelő módon díjazni is kell. Míg a Racing Point vagy a Force India számára egy ilyen kaliber megfizethetetlen lett volna, az Aston Martin tudja vállalni ezt a kiadást.

„Hogy ő-e a legdrágább alkalmazottunk? Igen” – felelte a kérdésre Lawrence Stroll csapattulajdonos egy keddi sajtótájékoztatón.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A négyszeres világbajnok által kapott összegről csak becsült információk vannak (meglehetősen eltérőek). A Racefans szerint Vettel évi 13 millió eurót kaphat idén. A hírek szerint a fizetése nagyobb részét viszont nem a silverstone-i F1-es csapat, hanem az Aston Martin autógyártó állja, ami független az istállótól. Emellett némi kiegészítés az osztrák BWT-től is jár neki, mely cégnek a védjegyévé vált rózsaszínjét idén a sisakján viseli a szponzor nagyköveteként.

Hogy megérte-e az Aston Martinnak e befektetést, azt ennyi idő után talán még korai lenne megítélni. Stroll elismeri, Vettel – részben a csapat hibái és problémái, valamint a téli teszt műszaki gondjai miatt – „lassan kezdte a szezont”, de azóta már lendületbe jött.

„A teszteken voltak technikai gondok az autóval. Igen, ő a legdrágább emberünk, de nagyszerű munkát is végez”

– erősítette meg a tulajdonos.

A rajtnál való beragadása után Vettelnek a csapattársa elleni mutatóin is sikerült javítania. A bajnokságban 16 ponttal szerzett többet, mint a 14 egységet gyűjtő Lance Stroll, az időmérő edzéseken 5-4-re vezet a kanadaival szemben, és neki már van egy dobogós helyezése Bakuból. Dominanciáról viszont nem lehet beszélni – és ennek idősebb Stroll alighanem örül.

Fotó: XPB

„Lance rendkívüli munkát végzett. Még csak huszonkét éves, de már állt pole pozícióban, és párszor dobogón is. Idén nagyjából egy szinten áll Sebastiannal. Innen nézve egy kicsit sem aggódom a teljesítménye miatt” – értékelte fiát. „Szerintem szépen fejlődik, egyre tapasztaltabb lesz, és közben – mind mindenki más – a korral egyre erősebbé válik. Szóval egyáltalán nincsenek kétségeim.”

Míg Vettelt hosszú távú szerződés köti az Aston Martinhoz, Stroll helyzete meglehetősen homályos. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy 2022-re is fix helye van az Aston Martinnál, mégis nehéz elképzelni, hogy lecseréljék másra. Idősebb Stroll ugyanakkor elismerte, ha lehetősége adódna, lecsapna egy olyan sztárra, mint amilyen a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton.

„Őrületek lennénk, ha nem akarnánk, hogy Lewis nálunk versenyezzen”

– erősítette meg az üzletember, hogy adott esetben érdekelné a címvédő is. Az átszerződésére persze aligha kerül sor, hiszen nemrég írta alá a 2023 végéig szóló szerződését a Mercedesszel.

Lawrence Stroll (Fotó: XPB)

Hamilton nemrég egyébként azt nyilatkozta, hogy az F1 újabban a milliárdoscsemeték sportjává vált, amit nehéz nem Strollék kritikájaként is értelmezni. A csapattulajdonos nem vette személyesnek a bajnok megjegyzését. „Nem tudom, pontosan hogy értette ezt a kijelentését Lewis, de az igaz, hogy ez a sportág nagy befektetéseket igényel. A versenyzés mindenképpen költséges, és ez már a gokartban is így van. A golf vagy a tenisz sokkal olcsóbb. A motorsport drága, köszönhetően az autónak és a felhasznált eszközöknek, valamint a hozzá szükséges csapatnak. Ez mind pénzbe kerül.”

Saját fia azonban szerinte nem a pénznek köszönhetően van a királykategóriában, hanem a tehetsége miatt. A rutinos és sikeres Vettellel pedig egészen jó párost alkotnak. „Ez a tökéletes felállás. Seb képviseli a bajnokságokat nyerő rutint és tudást, Lance a nyers fiatal tehetséget, amit folyamatosan bizonyít” – állapította meg.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak