Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: A fejlesztésekkel újra csatában lehetünk a pole-ért

Bottas: A fejlesztésekkel újra csatában lehetünk a pole-ért

F1
Csodát nem vár a Mercedes silverstone-i fejlesztéseitől Valtteri Bottast, de egy esélyt igen a Red Bull ellen.

Valószínűleg már alig várta a Mercedes csapata, hogy végre elszabaduljon Ausztriából. Két versenyt teljesített az F1 mezőnye a Red Bull Ringen, és a csillagosoknak már az első sem ízlett, a másodikból pedig még rosszabbul jöttek ki. Max Verstappen legyőzésére egy pillanatig sem mutatkozott esélyük, és ez elég riasztó képet festett a szempontjukból a bajnoki helyzetről.

A csapatnál ugyanakkor tudják, az osztrák pálya a múltban sem volt a legfőbb vadászterületük, Silverstone viszont annál inkább. Most ez jelenti a reményt számukra a visszavágásra. „Más ez a pálya, mint az ausztriai, és van pár újítás az autónkon, de nem hagyatkozhatunk csak erre. Nyilvánvalóan keményen dolgoztunk csapatként Ausztria óta, és kerestük, hogyan javulhatnánk. Remélem, szorosabb csatát vívunk a Red Bull-lal. De nem kétséges, hogy erősek lesznek” – vélekedett Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Miközben csapattársa, Lewis Hamilton az első ausztriai vereség után megkongatta a vészharangot, és jelezte, sürgősen fejlesztésekre lenne szükségük, ha harcban akarnak maradni a Red Bull-lal, a Mercedes valójában már javában dolgozott akkor pár újításon, amit a Brit Nagydíjra készítettek el.

Hogy mennyire jelentős az új csomag, az egyelőre nem világos, Bottas szerint viszont visszahozhatja őket a csatába. „Nem mondhatok konkrét számot, semmi hatalmas, semmi apró, holnap kiderül, mennyire gyors az autó” – mondta az új elemekről.

„Ez az év kicsit más, a Red Bull mindenütt gyors, pályáktól függetlenül. Nem számítunk arra, hogy itt hirtelen az élre kerülünk, de reméljük, hogy jobbak leszünk, mint Ausztriában. Lesz pár fejlesztésünk, amik remélhetőleg közelebb visznek minket a Red Bullhoz. Nem hinném, hogy egy másodperces előnnyel leszünk a pole-ban, mint tavaly, de remélem, harcban leszünk a pole-ért.”

A pole-ért vívott harc ezúttal viszont más lesz, és nem egészen világos, Bottas mire is célzott az említésével. A hagyományos időmérő edzést péntek este rendezik (19 óra), ám annak győztese csak a szombati sprintkvalifikáció első rajthelyét szerzi meg, nem a vasárnapi pole-t. Azt a 17 körös előző napi futamon kell majd kivívni.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Azt még a Mercedes sem tudja, ez segítség-e nekik vagy sem, Bottas szerint mindenesetre az új lebonyolítás alaposan megváltoztatta a felkészülésüket is. „Egy kicsit más. Meghatározóbb az autó beállítása. Én és Lewis is jártunk a szimulátorban a héten, egy másfajta hozzáállást próbálgattunk. Most egészen pontos képünk van arról, elméletben hogyan is kéne kezdenünk ezt a hétvégét a beállításokkal. Most sokkal részletesebbnek kell lennünk a beállításokkal, mint más hétvégéken, amikor három szabadedzésünk van a jó egyensúly megtalálására.”

„Kicsit talán nagyobb figyelmet fordítottunk az autó kezdő beállításaira, mivel csak egy szabadedzésünk lesz, és csak akkor változtathatunk az időmérő előtt, utána pedig maradnak a beállítások. Kicsit többet dolgoztunk ezen a szimulátorban, több szimulációt futtattunk le, volt pár megbeszélésünk. Reméljük, jól indítjuk a hétvégét”

– mesélte a finn.

Ha nem lenne elég az újításokból, ezen a hétvégén egy új, módosított szerkezetű hátsó gumi is debütál. Bottas szerint ennek azonban talán nem lesz akkora hatása. „Ausztriában kipróbáltuk, és nem érződött nagyon másnak. Meglátjuk” – kommentált.

Borítókép: Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak