Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton indulhat az élről a sprintkvalifikációs futamon

Hamilton indulhat az élről a sprintkvalifikációs futamon

Boxutca
Lewis Hamilton nyerte a Brit Nagydíj időmérőjét, ez azonban a most tesztelt lebonyolítás értelmében nem jelenti azt, hogy vasárnap ő indulhat majd az élről, „csupán” annyit, hogy holnap ő vághat neki a legelőkelőbb pozícióból az F1 történetének első sprintkvalifikációs versenyének.

Mindössze egy szabadedzés után, pénteken kora este rendezték a silverstone-i időmérőt, ami ezúttal nem a nagydíj, hanem a holnapi sprintkvalifikáció rajtrácsáról döntött, ami pedig a vasárnapi viadal indulási sorrendjét határozza majd meg.

Ami az előzményeket illeti, a nap egyetlen szabadedzését a listavezető Max Verstappen nyerte, mégpedig komoly, hét tizedes előnnyel a legjobbját közepes keverékeken jegyző (a többiek a lággyal érték el azt) Lando Norris és Lewis Hamilton előtt, aki majd’ nyolc tizedmásodpercet kapott bajnoki riválisától.

Az időmérő formátuma változatlan maradt, tehát ezúttal is három etapra bontották azt, a gumikat illetően azonban volt egy változtatás: csak a lágy gumikat lehetett használni, melyekből 5 szett állt a versenyzők rendelkezésére.

Verstappen a Q1-ben is tartotta jó formáját: ő futotta meg a leggyorsabb kört, ráadásul úgy maradt az élen, hogy egyedül ő teljesített csak egy gyorskört, főbb ellenfelei mind kimentek egy második rohamra.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hamilton ez alatt a második roham alatt ugrott föl a második helyre, és közelítette meg riválisát 35 ezredmásodpercre. Harmadikként ezt a szakaszt Charles Leclerc zárta, negyedikként pedig Sergio Pérez – az ő lemaradásuk már három tized volt Verstappenhez képest, az ötödik Daniel Ricciardo pedig kis híján hatot kapott tőle.

A Q2-be nem jutott be Cunoda Juki, Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi és a Haas kettőse, mondhatni tehát, hogy jóformán papírforma eredmény született, már ami a kiesőket illet.

Verstappen hétvégi dominanciájának Hamilton vetett véget, amikor megszakította a holland sorozatát, és ezúttal ő futotta meg a leggyorsabb kört, ami a hétvége addigi legjobbja volt. A címvédő előnye majd’ három tizedd volt Verstappennel szemben. Harmadik helyen Bottas végzett, majd a Ferrari kettőse jött Leclerc, Sainz sorrendben.

Valtteri Bottas (Fotó: XP)

A Q2 egyik hőse ismét George Russell volt, aki Ausztria után ezúttal is beverekedte magát a legjobb tíz közé (hetedik volt a második etapban). Búcsúzni Fernando Alonso, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Antonio Giovinazzi és Lance Stroll búcsúzott.

Az első pengeváltást a Q3-ban is Hamilton nyerte: másfél tizeddel futott gyorsabb kört, mint Verstappen. Később aztán kiderült, ezzel a körrel a brit az időmérőt is megnyerte, miután Verstappen ugyan gyorsult a második körén, annyit már nem tudott, hogy túlszárnyalja a Mercedes versenyzőjének körét, aki egyébként hibázott a második körön, javítani tehát ő nem tudott.

Hamilton kezdheti tehát az első helyről a holnapi sprintkvalifikációs versenyt, mellőle pedig a nagy rivális, Verstappen indulhat. A második sorból Bottas és az utolsó pillanatokban a negyedik helyre ugró Leclerc, míg a harmadikból Sergio Pérez és Lando Norris.

A sprintkvalifikációs verseny előtt holnap rendeznek még egy szabadedzést, amit az M4 Sport természetesen élőben közvetít majd 12:55-től. A sprintfutam közvetítése 17 órakor indul majd!

Az időmérő végeredménye: 

 

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak