Musorujsag
Élő Eredmények

Ováció a 8.-nak: Russell bizsereg az újabb Q3-as bravúr után

Ováció a 8.-nak: Russell bizsereg az újabb Q3-as bravúr után

F1
Ha egy üzlet beindul! Az ausztriai első williamses Q3-as szereplése után George Russell ismét a top 10-be vezette a grove-iakat!

Nem tűnt túlzottan optimistának a Brit Nagydíj előtt a Williams és George Russell. A szélre érzékeny autójukkal attól féltek, távolabb kerülnek a középmezőnytől, mint a két ausztriai versenyükön, ahol mindkétszer az első pontszerzésükért küzdöttek. Ehhez képest a williamses csapattársától még sosem kikapó Russell odapörkölt egy hatalmas kört a Q2-ben, és Silverstone-ban is résztvevője lett az időmérő edzés záró felvonásának.

Jött is a csatakiáltás a továbbjutás hírére. Russellnek csütörtökön Damon Hill azt ecsetelte, a hazai közönség egy teljes másodpercet jelent egy brit versenyzőnek Silverstone-ban – gyanítjuk, ez most azért nem csak ezen múlt, hanem Mr. Szombaton is, aki ezúttal pénteken préselte ki azokat plusz tizedeket az autójából.

George Russell (Fotó: XPB)

Russellnek a Q3-ra már csak egy friss szett lágy gumija maradt, gyorskörét az edzésrész üresjáratában teljesítette, a közönség ovációjával kísérve. Körével a 8. helyen végzett, megelőzve a ferraris Carlos Sainzot és az Aston Martinos Sebastian Vettelt.

„Hihetetlen! Hihetetlen! Damon Hill azt mondta nekem, a közönség egy másodpercet jelent. Talán igaza volt” – nyilatkozta mosolyogva a három brit egyike. „Elképesztő támogatást kaptam, hihetetlen élmény, hogy másodszor vittem Q3-ba a Williamst. Nagyszerű itt látni mindenkit, együtt. Az első edzésünk pocsék volt, tudtuk, hogy muszáj javítanom az időmérőre, és megtettem.”

S hogy minek köszönhető e szárnyalás? „Nem is tudom. A tömegnek! Nagyszerűen mennek a dolgok jelenleg, de még csak péntek van.  Sok van még hátra. De hazai közönség előtt Q3-ba jutni elképesztő. És ezen a hétvégén igazi esélyünk van, szóval megpróbáljuk.”

George Russell (Fotó: Formula1/Twitter)

Russell az első szabadedzésen egy törölt körrel zárt az utolsó helyen, még Nicholas Latifitől is elmaradva. „Nem tudom, a pálya kicsit még nyers volt, eltévedtünk a beállításokkal” – magyarázta gyengélkedése okát. „Aztán visszatértünk az alapokhoz, és vártuk, hogy a pálya találjon ránk. Már a Q1-es első körben éreztem, hogy beletrafáltunk. Őszintén szólva bizsergek. És örülök, hogy itt volt a családom is, mert a 2019-es Abu-dzabi Nagydíj óta nem voltak jelen versenyen. Ez is nagyszerű. Jó előttük versenyezni.”

Russell csütörtökön megjegyezte, nem érdekli, hogy Mr. Szombatból Mr. Péntek lesz-e a beceneve ezen a hétvégén, ő végre Mr. Vasárnap akar lenni. Az első pontszerzéstől egyelőre távol van. A megszerzett 8. helye csak a szombati 17. körös sprintkvalifikáción jelent jó rajthelyet, a vasárnapi pozíciója még kérdéses.

„Sokan próbálnak majd jó pozíciót szerezni vasárnapra, De megpróbáljuk, előre akarok jutni, harcolni a körülöttem lévőkkel, és a lehető legjobb rajthelyet akarom megszerezni. Úgy fogom kezelni, mint minden normál vasárnapot, csak most szombaton” – ígért harciasságot a folytatásra.

Borítókép: George Russell (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak