Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Óriási fegyvertény lenne legyőzni Hamiltont Silverstone-ban

Red Bull: Óriási fegyvertény lenne legyőzni Hamiltont Silverstone-ban

F1
Csalókának ítéli a Mercedes és a Red Bull az első szabadedzés végeredményét. A két csapat ellentétes tervet követett. A címvédő a fejlesztésekről, a bajnoki éllovas egy silverstone-i siker hatásáról elmélkedett az időmérő edzés előtt.

Kissé kapkodós, kissé improvizálós hétvége a mostani Silverstone-ban, hála annak, hogy a szombati sprintkvalifikáció a feje tetejére állította a programot. A mezőnynek egyetlen órányi felkészülési időt adtak és este 19 órától máris jön az időmérő edzés, mely a szombati 17 körös kvalifikációs futam rajtfelállásáról határoz.

E program miatt az első egy órába nagyjából azokat a feladatokat kellett (volna) belesűríteni, amiket általában három szabadedzésen végeznek el a csapatok. E kihíváshoz az egyes gárdák eltérően viszonyultak, így a tréning végeredményéből túl sok mindenre talán nem lehet következtetni. Az edzés mindenesetre Max Verstappen fölényes sikerét hozta. A holland 0,779 másodperccel előzte meg Lando Norrist, és 0,780-del Lewis Hamiltont.

A fejlesztésekkel fölszerelt Mercedes (az oldalsó légterelőkön, fordítólemezeken, bumerángszárnyakon, valamint a padlólemezen módosítottak) szempontjából nem tűnik kecsegtetőnek a különbség, ám Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a látszat csal.

„Jól kezdtünk, de a Mercedes sok üzemanyaggal ment, és inkább a versenyre összpontosított. Nem hinném, hogy igazán össze lehetne hasonlítani a két csapatot. És nem hiszem, hogy hét tizedmásodperc van közöttünk.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A mercedeses Toto Wolff is így vélte. „Mindenki másképp viszonyult az első szabadedzéshez. Mi voltunk az egyetlenek, akik hosszú etapot mentek, míg a másik végletet a Red Bull jelentette, ők csak az időmérős tempójukkal foglalkoztak. Érdekes lesz látni, mi sül ki belőle a mai időmérőn, aztán a sprintfutamon, majd vasárnap.”

Wolff a fejlesztésekkel elégedett, ám figyelmeztetett, nem álltak elő semmilyen csodafegyverrel.

„Ez egy kisebb fejlesztés, de jó adatokat kaptunk aerodinamikai téren. Nem fogja a feje tetejére állítani az erősorrendet, de minden tizedmásodpercet meg kell ragadni.”

„Az előző versenyeken ők voltak elöl, jól fejlesztettek, és egyértelműen ők azok, akiket le kell győzni. Ez idén nem lesz könnyű” – állapította meg.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Horner eközben arról beszélt, hogy Silverstone a korábbi évek alapján a Mercedes pályája, így nem várhatják el, hogy fölényben lesznek ellenük. Ugyanakkor előrebocsátotta, ha mégis legyőznék őket, az nagy fegyvertény lenne nekik, és fájó vereség az ellenfelüknek.

„Óriási lenne legyőzni Lewist és a Mercedest itt! Az elmúlt tíz év legnagyobb eredménye lenne részünkről, ha legyőznénk Lewist Silverstone-ban. A csapatunk nagyon motivált. Hogy meg tudjuk-e csinálni? Meglátjuk” – mondta a brit.

A pénteki időmérő edzés élő közvetítése 18:45-től látható az M4 Sporton és az M4sport.hu-n.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak