Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pontok helyett szemetet gyűjtött Vettel Silverstone-ban (videóval)

Pontok helyett szemetet gyűjtött Vettel Silverstone-ban (videóval)

Aston Martin, Motorsport-Magazin
Pontot nem gyűjtött, szemetet igen. Sebastian Vettel a szurkolók után takarított a Brit Nagydíjat követően.

Alapvetően erős hétvége volt Sebastian Vettel számára a silverstone-i – egészen a vasárnapi verseny 5. köréig. A pénteken a Q3-ba jutó, szombaton két pozíciót javító német a verseny elején még szombati nagy ellenfele, Fernando Alonso előtt állt, miután az első rajtja jobban sikerült a spanyolénál. A piros zászlós megszakítás azonban újabb állórajtot hozott, és ez lehetőséget jelentett Alonsónak a visszavágásra.

A két bajnok izgalmas csatát vívott egymással, ám a Luffield-kanyarhoz érve a belső íven kigyorsítás közben megindult az Aston Martinja hátulja, és megforgott. A hibával Vettel a mezőny végére került, és lényegében lemondhatott a pontszerzés esélyéről.

„Egymás mellett haladtunk, ő volt kívül, én jól akartam kigyorsítani, hogy elöl maradhassak, és elvesztettem a hátulját. Nem igazán tudom, mi történt, de rosszul mértem föl a helyzetet, elment a tapadás, és megforogtam”

– magyarázta Vettel.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A mezőny végén a két Haast még meg tudta előzni, később Nicholas Latifi lehagyása már nehézséget okozott neki. A futam 40. körében Vettelt aztán a garázsba rendelte a csapata, mivel a motorja túlmelegedett a forgalomban nem megfelelő hűtés miatt. Vettel így nem ért célba, pont nélkül maradt csapata hazai versenyén.

„A hétvége sokat ígért, és a probléma miatt könnyen pontszerző lehettem volna” – mondta egykedvűen Vettel, akinek csapattársa, Lance Stroll eközben a mezőny második feléből egészen a 4 pontot érő nyolcadik helyig kapaszkodott előre.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A versenyét a négyszeres bajnok dobhatta a kukába – és ha már arra vezetett az útja, úgy gondolta, mást is magával visz. Forma–1-es versenyzőt (világbajnokot meg pláne) még nemigen látott a világ szemetes zsákokkal a kezében a lelátókra lépni, Vettel viszont most pontosan ezt tette a futam után.

 

Már ment le a nap, amikor a környezetvédelmet szívügyének tekintő német pár szurkoló társaságában fölsétált az amúgy már kihalt, de a délután nyomait magán viselő tribünre, és szorgos takarításba kezdett. Több zsák szeméttel jöttek le onnan. Az akciót Vettel kezdeményezésére szervezték, előzetesen meghirdették a közösségi oldalakon, és sokan elismerően beszéltek az akcióról.

Sebastian Vettel szemétszedése (Fotó: Aston Martin)

Sebastian Vettel szemétszedése (Fotó: Aston Martin)

Sebastian Vettel szemétszedése (Fotó: Aston Martin)

Vetteltől egyébként nem szokatlan a futam utáni szemétgyűjtés. Már évekkel ezelőtt rászólt újságírókra, hogy ne szórják szét a műanyag flakonokat a paddockban, és több helyszínen is előfordult, hogy az interjúzónában kezdett takarítani, erre buzdítva a sajtó munkatársait is.

A német a silverstone-i versenyt megelőző rajtceremónián is a környezetvédelem fontosságát hirdető pólóban jelent meg (ld. fent). Azon az állt: „Kérlek, ne szemetelj! Tartsd tisztán!”

Tanácsát láthatóan nem mindenki fogadta meg. Még szerencse, hogy ő tisztán tartja!

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak