Musorujsag
Élő Eredmények

Akár Katar is az F1-es naptárba keveredhet a szezonhajrában?

Akár Katar is az F1-es naptárba keveredhet a szezonhajrában?

Auto Motor und Sport
Egy negyedik verseny a közel-keleti térségben? Sajtóhírek szerint akár új helyszínre, Katarba is viheti a Forma–1-et a szezonja második felének várható programváltozása.

Noha már eddig is sok változás volt a Forma–1 versenynaptárában, az év első fele így is viszonylag zavartalanul lement. Ehhez Európából eddig nemigen kellett kimozdulni a sorozatnak, a neheze viszont lehet, hogy még hátravan. A jövő heti Magyar Nagydíj után a sorozat nyári szünetre vonul, majd a korai őszi európai versenyek (Spa, Monza, Zandvoort) után következnek a nagyobb utazások, többek között a 2019 óta nem látogatott Amerikába és a Távol-Keletre.

Az év második feléről az már biztosan tudható, hogy a kieső Szingapúr helyett Törökország rendez versenyt októberben, illetve a november második felére halasztott melbourne-i Ausztrál Nagydíjat mégsem rendezik meg. Utóbbi verseny pótlásáról még nem nyilatkozott az F1 vezetősége. Tervek már vannak, ám mint azt Stefano Domenicali elnök pár hete ecsetelte, végső döntést csak akkor tudnak hozni, ha tisztán látják már, hogy az érintett dátumok körül mely helyszínekkel számolhatnak biztosan.

A Japán Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

Az egyik kérdőjelet a Japán Nagydíj jelenti. Szuzuka október 10-én rendezné az F1-es versenyét, ám mivel a szigetországban nő a koronavírus-fertőzöttek száma, erősen kérdéses, idén vállalják-e a rendezést. A WEC szeptemberre és a MotoGP októberre tervezett versenyeit már lemondták.

Domenicali korábban arról beszélt, hogy az F1 a tokiói olimpia tapasztalatait is latba vetve döntene. A német Auto Motor und Sport úgy tudja, határidő is van: augusztus 10-éig kéne határozni, mivel azt követően útnak kellene indítani az F1-es hajószállítmányokat.

A német lap úgy értesült, az F1-nek már vannak vésztervei a Japán Nagydíj törlése esetére. Az előtte rendezendő orosz (szeptember 26.) és a török (október 3.) versenyeket meghagynák párban, felszámolnák a Japánnal tervezett triplahétvégét, és egy héttel a szuzukai futam napja utánra, beiktatnának egy második versenyhétvégét Austinba, valójában az eredeti, október 24-ei futamuk elé. Ezzel az amerikai kontinensen jönne létre egy új triplahétvége, melynek harmadik állomását október 31-én Mexikó jelentené.

Ezen forgatókönyv viszont csak akkor léphetne érvénybe, ha elmozdítanák a programból az eredeti amerikai triplahétvége harmadik állomásának szánt november 7-ei Brazil Nagydíjat. A dél-amerikai ország ugyan nagyon ragaszkodna a futamához, ám az országukkal szemben érvényben lévő utazási korlátozások megnehezíthetik az F1 dolgát. Az Auto Motor und Sport szerint amíg Interlagos rendezni akar, az F1-nek nem érné meg anyagilag lefújni a versenyüket, ám ez esetben is lenne menekülőút: kikerülve az európai karanténszabályokat, a brazil versenyt egy héttel odébb tolnák, november 14-ére, hogy onnan egyből a Közel-Kelet felé vehessék az irányt.

Interlagos (Fotó: MTI/EPA)

Az továbbra is biztosnak tűnik, hogy a szezon a december 5-ei Szaúd-arábiai Nagydíjjal, valamint a december 12-ei Abu-dzabi Nagydíjjal zárul. Ausztráliának még nincs helyettese, ám a német lap szerint azt az arab térségben találhatják meg. Szó van arról, hogy az F1 visszatér az idénynyitója helyszínéül szolgáló Bahreinbe, de a tavalyi második ottani versenyhez használt rövid külső vonalvezetésére.

A másik lehetőséget pedig egy teljesen új helyszín naptárba emelése jelenthetné: egy Katari Nagydíj. A főváros Doha közelében fekvő Losail-versenypálya már sok éve otthona a MotoGP bajnokságának, és úgy hírlik, az F1-et is nagyon szeretnék elcsábítani.

Állítólag már jelentős összegeket is kínáltak a rendezésért, ám bizonyos politikai feszültségek a térségben rendezett további versenyek miatt az F1 eddig mindig elutasította őket.

Kérdés, ezúttal alakulhat-e úgy a járványhelyzet és a naptárhelyzet, hogy igent mondjanak a katariaknak. Mindez egyelőre csak esélylatolgatás, ám megvalósulna, az azt jelentené, hogy az F1 idén négy különböző helyszínre látogatna el az Arab-félszigeten.

Borítókép: Katar (Fotó: Wolrd SBK/Twitter)

További tartalmak