Musorujsag
Élő Eredmények

Az asztalra csapott az FIA az őket manipulálni próbáló csapatok miatt

Az asztalra csapott az FIA az őket manipulálni próbáló csapatok miatt

Motorsport
Mostantól akár büntetést is kaphat az F1-es csapat, amely túlzott rámenősséggel befolyásolni próbálja az FIA döntéshozói munkáját a versenyek alatt.

Bőven hozott vitákat és veszekedéseket a múlt hétvégi F1-es Brit Nagydíj. A Lewis Hamilton és Max Verstappen között történt baleset kapcsán a konkrét incidens mellett további sérelmeket, panaszokat is lehetett hallani az érintett csapatok oldaláról. Az egyik a Red Bull-táborból érkezett: Christian Horner és Helmut Marko is kifogásolta, hogy Toto Wolff a futam piros zászlós megszakítása alatt, de még az FIA ítélethirdetése előtt felkereste a versenybíróságot, hogy bizonygassa, miért nem érdemel büntetést Hamilton.

A bírák előtt végül mindkét csapat főnöke megjelent, ám mint Horner kiemelte, ő csak azért ment oda, mert nem akarta, hogy Wolff egyedül manipulálhassa a négy bírát. Hozzátette, szerinte a bíróságot a verseny alatt el kéne zárni a külvilágtól. Marko eközben focis hasonlattal élt. „Ez olyan, mintha egy futballmeccsen az edző fölmenne a videóbírókhoz, ahol eldöntik, éppen les, tizenegyes vagy szabálytalanság történt-e. Ez egy semleges szervezet, és az, hogy ők azonnal befolyásolni próbálták őket, nagyon irritáló volt számunkra.”

Wolff azzal indokolta fontoskodását, hogy előtte Horner a rádión jelentkezett be Michael Masi versenyigazgatónál, és úgy vélte, neki is érvényesítenie kell az álláspontját. Wolff először egy e-mailt küldött Masinak, ám az ausztrál közölte, hogy neki a verseny alatt nincs ideje leveleket olvasgatni, keresse föl ő a bíróságot. (Tegyük hozzá, a versenyigazgató és a versenybíróság különálló „intézmény”, a döntéseket utóbbi az előbbi beleszólása nélkül hozza meg.)

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Noha Masi a futam után azt mondta, nincs kifogása az ellen, hogy egy piros zászlós megszakítás alatt az érintettek beszélnek a bírákkal, a Motorsport beszámolója szerint a történtek után most mégis bekeményített, és tájékoztatta a csapatokat, a jövőben nem szeretné, ha engedély vagy beidézés nélkül bekopogtatnának a bírósághoz.

Hogy nyomatékosítsa is szándékát, azt is egyértelművé tette, hogy ha valaki figyelmen kívül hagyja ezen kérését, akkor az FIA Nemzetközi Sportkódexének 12.2.1.i pontja lép életbe, mely büntetést helyez kilátásba azoknak, akik nem tartják be az FIA instrukcióit, és ezzel zavarják a verseny biztonságos és rendben történő lebonyolítását.

A büntetések ilyen esetekben többfélék lehetnek, az egyszerű figyelmeztetéstől egészen a kizárásig terjedhetnek.

Borítókép: Michael Masi Christian Hornerrel és Zak Brownnal (Fotó: XPB)

További tartalmak