Musorujsag
Élő Eredmények

Háromcsapatos, maratoni teszten van túl a Pirelli

Háromcsapatos, maratoni teszten van túl a Pirelli

Pirelli
Maratoni gumiteszten van túl a Pirelli, valamint az olaszokat segítő három istálló, az Aston Martin, a Haas és a Red Bull a Brit Nagydíj után. A bikások egy, két riválisuk két napon keresztül gyűjtötte az adatokat az új, 18 colos abroncsokról.

A Forma–1 hivatalos gumiszállítója is gőzerővel készül a 2022-es szabályváltozásokra, melyek keretében a gumiabroncsok is alaposan megváltoznak majd. Jövőre az eddig megszokott 13 colos abroncsok helyett az F1-es autók már 18 colosakat fognak használni. Ezek prototípusait a Pirelli jó ideje teszteli már a csapatok segítségével.

Az idei tesztprogram egyik legzsúfoltabb időszaka a Brit Nagydíj után kezdődött, Silverstone-ban ugyanis három csapat is gyűjtötte az adatokat a Pirelli újfajta abroncsairól: a Red Bull kedden, az Aston Martin és a Haas kedden és szerdán.

Mick Schumacher (Kép: Pirelli)

A Pirelli – ahogyan azt az előző tesztek alkalmával már megszokhattuk – meglehetősen szűkszavúan kommentálta a gyakorlást, rövid posztjaikból viszont megtudhattuk, hány kört teljesítettek a csapatok és a versenyzők a kétnapos gyakorlás alkalmával.

A Red Bull „öszvérautóját” (egy olyan gépet, ami bár a jelenlegi szabályok szerint készült, de néhány ponton már a 2022-esekhez van igazítva, hogy az adatgyűjtés szempontjából relevánsabb legyen) a tesztpilóta, Alexander Albon vezette, aki kedd délelőtt 78 kört teljesített, ebbe pedig a Pirelli jelentése szerint rövidebb és hosszabb etapok egyaránt belefértek.

Lance Stroll (Kép: Pirelli)

A Haasnál Nyikita Mazepin kezdte a munkát: az orosz kedden 110 kört futott, és a jelentések szerint egy vaktesztet teljesített, vagyis ő maga sem tudta, épp milyen abronccsal fut, erről csak a Pirellinek volt információja. Szerdán a csapattárs, Mick Schumacher ült autóba, és teljesített szintén maratoni etapot: összesen 112 kört futott, vagyis több mint a dupláját a Brit Nagydíj versenytávjának (ez 52 kör volt).

Hasonlóan hosszú és tartalmas napokon van túl az Aston Martin is. Sebastian Vettel kedden 110 kört teljesített, csapattársa, Lance Stroll pedig szerdán a teszthét legtöbb körét jegyezte a 124-gyel. A Pirelli jelentései szerint az Aston versenyzőinek visszajelzések, érzései pozitívak voltak az új gumikkal kapcsolatban.

Ami a folytatást illeti, két teszt maradt még a 2021-esek közül: a Magyar Nagydíj után egy, a mostanihoz hasonlóan zsúfolt gyakorlás a Mercedes, a McLaren és a Ferrari részvételével. Majd szeptemberben a franciaországi Magny-Cours-ban a vizes abroncsok tesztje az Alpine-nal.

Alexander Albon (Kép: Pirelli)
Borítókép: Sebastian Vettel (Kép: Pirelli)

További tartalmak