Musorujsag
Élő Eredmények

Túlment egy határon a személyeskedő Red Bull a Mercedes szerint

Túlment egy határon a személyeskedő Red Bull a Mercedes szerint

Autosport, Press Assotiation
Átlépett egy határt a múlt vasárnapi silverstone-i események kapcsán tett megjegyzéseivel a Red Bull Toto Wolff szerint. A Mercedes csapatfőnöke ennek ellenére reméli, hogy profi szinten marad a versengésük.

Sem a Mercedest, sem Lewis Hamiltont nem kímélték a Red Bull F1-es csapatának tagjai a múlt vasárnapi Brit Nagydíjon a címvédő és Max Verstappen között történt baleset után. Hamiltont az osztrák istálló vezetői, Christian Horner és Helmut Marko többek között „sportszerűtlennek”, „felelőtlennek” nevezték, hibáját „amatőrnek” titulálták, és mindketten nehezményezték, hogy miközben Verstappen a nagy bukása miatt késő estig kórházban volt kivizsgáláson, ellenfelük önfeledten, a helyzetre való tekintet nélkül ünnepelte silverstone-i győzelmét.

„Kritikán alulinak tartottuk ezt” – mondta Marko a német RTL-nek a Mercedes ünnepléséről, majd megjegyezte, már az „irritálta” őket, hogy a futam megszakításakor Toto Wolff a büntetés ellen ment kampányolni „a független szervezet” versenybírósághoz. „Ezzel kezdődött, aztán az ünnepléssel folytatódott. Maxot pedig a mai napig nem hívták. De nekik már csak ilyen a stílusuk. Tudomásul vesszük, de már a szezon hátralévő részére koncentrálunk, nem lesz bosszú, a válaszunkat a pályán adjuk meg.”

A főnökök mellett maga Verstappen is bekapcsolódott a kritizálásba. Ő közösségi oldalán keresztül üzent a kórházból, és sportszerűtlennek, valamint tiszteletlennek nevezte az ünneplő ellenfelét.

Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter) Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter)

 

Wolff: A személyeskedő Red Bull túl messzire ment

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egyfelől a helyzetnek tudja be a Red Bull hangnemét, másfelől viszont úgy érzi, ellenfelük egyszerűen túl messzire ment. „A rivális szemszögéből meg lehet érteni ezt. A helyzet eleve nyugtalanító volt, ezt megértem. Ugyanakkor az a nyelvezet, amit használtak, és amivel személyessé tették az egészet, olyan szintet jelentett, amilyet korábban még nem láttunk ebben a sportágban” – élt ugyancsak túlzással az Autosportnak nyilatkozó Wolff.

Ami a futam utáni ünneplést illeti, Hamilton a díjátadó utáni interjúk során elárulta, ő mit sem tudott arról, hogy Verstappen kórházba került. Marko erre azt mondta, a Mercedesnek tájékoztatnia kellett volna erről. Wolff most elárulta, igenis figyeltek az ellentáborban zajló eseményekre, és e szerint alakították ünneplésüket.

„Fontos megérteni, milyen visszajelzéseket kaptunk. Ott volt a Red Bull vezetőségének visszajelzése arról, hogy Max jól van. Christian említette Michael Masinak a belső rádiós kommunikáció során, hogy nem sérült meg, és az FIA is ugyanezt jelezte. Ha Max megsérült volna, nem ünnepeltünk volna, ezt fontos kiemelni”

– magyarázta Wolff, majd hozzátette, ő és a csapata is csak a későbbi interjúk során értesültek arról, hogy Verstappent a pályakórházból egy helyi kórházba vitték további kivizsgálásokra.

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az osztrák azt is elmondta, hogy érdeklődtek Verstappen hogyléte felől. „Lewis is kérdezte, amikor elment a baleset helyszíne mellett, hogy kiszállt-e az autóból. Azt a választ kapta, hogy saját lábán hagyta el az autót. A díjátadó előtt csak annyi információt kaptunk, hogy Max jól van.”

A Mercedes főnöke hozzátette, örömük öt nyeretlen hétvége és Hamilton hazai pályája miatt érthető volt.

 

Horner meg a rasszisták – avagy a politikus is szót kért…

A futam utáni furcsa helyzet nemcsak a Red Bullt, Verstappen apját, Jos Verstappent is bosszantotta. A holland jó kapcsolatot ápolt eddig Toto Wolff-fal, ám a héten azt nyilatkozta, csalódott, hogy az osztrák még csak föl sem hívta őket a fia hogylétéről érdeklődni, ezért jobban teszi, ha többé nem is keresi őt.

Wolff erre csak annyit mondott: „Megértem, hogy egy ilyen baleset után elfogultak, és egy apa érzéseit is. Valószínűleg én ugyanilyen lennék. De ettől még más nyelvezetet használnék.”

Nem Wolff volt azonban az egyetlen, aki kritizálta Hornerék stílusát. A Lordok Háza F1-gyel is foglalkozó képviselője Peter Hain (aki korábban Lewis Hamilton lovaggá ütéséért is aktívan kampányolt) például a Press Associationnek nyilatkozva megjegyezte, Hornernek is volt szerepe abban, hogy Hamiltont a történtek után rasszista megjegyzésekkel támadták a közösségi médiában. A Red Bull szerinte csak szította a gyűlöletet a megjegyzéseivel.

Toto Wolff és Christian Horner (Fotó: XPB)

„A rasszisták kaptak egy jó mentséget arra, hogy kiengedjék a gúnyosságukat és gyűlöletüket, és Lewisra zúdítsák Christian Horner – véleményem szerint – nagyon meggondolatlan, gátlástalan és alapvetően téves támadása után. Nem sugallom azt egy pillanatig sem, hogy Christian Horner bármi olyasmit mondott, ami rasszista lenne. Ő csak a versenyzésre vonatkozóan beszélt, nem érintette a rasszizmust, ez világos. De a legtöbb F1-es versenyző azt mondta, ez versenybaleset volt” – érvelt a 71 éves politikus.

A Hamiltont célba vevő rasszista megnyilvánulásoktól az F1, az FIA és a Mercedes közös közleményben határolódott el hétfőn, és nem sokkal később Horner csapata, a Red Bull (valamint gyakorlatilag az összes rivális) ugyanezt tette. A Red Bull közleményében külön hangsúlyozta, mindenféle támadást, amivel őket vagy riválisaikat veszik célba, elítélnek, köztük a rasszista jellegűeket is, és hangsúlyozták, a baleset és az indulataik sem jelenthetnek kifogást az ilyen jellegű megnyilvánulások esetében.

 

Tovább “profiként”?

Látható, a Brit Nagydíjon történtek után nemcsak az érintett csapatok váltak elfogulttá és viselkedtek szélsőségesen, az indulatok a spektrum mindkét oldalán forrtak és talán még forrnak is. Wolff azonban reméli, az idő javít a helyzeten.

„Amint lehiggadunk, próbáljuk megőrizni a profi kapcsolatunkat, a Forma–1 javait szolgálva. Ezen túlmenően viszont nem volt párbeszéd, és nincs is szükség rá” – mondta a címvédő csapat főnöke.

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak