Musorujsag
Élő Eredmények

Beváltak a Mercedes fejlesztései, és még van pár dolog a tarsolyban

Beváltak a Mercedes fejlesztései, és még van pár dolog a tarsolyban

Mercedes
Beváltak a Mercedes silverstone-ba vitt utolsó fejlesztései, és a csapat technikai igazgatója nem zárja ki, hogy kisebb újításaik is lesznek még.

Nagy feneket kerített a Mercedes a fejlesztés témájának az utóbbi hetekben. Lewis Hamilton a Max Verstappentől elszenvedett első ausztriai veresége után megkongatta a vészharangot, és kijelentette, a csapata nagyon lemaradt a fejlesztési versenyben, mivel már hónapok óta nem készült újítással. Toto Wolff azt emlegette, már nem is fejlesztenek, mivel a 2022-es szezont nem akarják föláldozni az idei bajnokságért. Az istálló mérnökei aztán árnyalták a képet, és jelezték, csak a szélcsatornájukat állították át a jövő évi projektre, és már Silverstone-ban érkezni fog egy fejlesztési csomagjuk.

Annak jellegét is sokáig ellentmondás övezte. Míg Wolff és versenyzői csak apró módosításokat emlegettek, a mérnökök izgalmas csomagról beszéltek. A múlt heti Brit Nagydíjon aztán kiderült, hogy e csomag részét módosított oldalsó légterelők, bumerángszárnyak, valamint padlólemez képezik. A Mercedes formája javult Silverstone-ban, ám Wolff ott is hangsúlyozta, nem csak a fejlesztések miatt zárkóztak vissza a Red Bullra.

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

James Allison eddigi technikai igazgató (július 1-jével Mike Elliot vette át a szerepkörét) ehhez képest a Mercedes szokásos versenyértékelő videójában most úgy beszélt a múlt hétvégi fejlesztéseikről, mint amik komoly előrelépést hoztak.

„Egy rendes kis aerodinamikai csomagot vittünk pályára, és határozott javulást tapasztaltunk a teljesítményünk szempontjából. Nagyon elégedettek voltunk vele”

– jelentette ki.

„Hogy a teljesítménye kicsit kevesebb vagy több volt-e, mint amire számítottunk, azt nagyon nehéz megmondani, mivel nincs meg az a kényelmi helyzetünk, hogy közvetlen összevetéseket végezzünk. Nem használjuk a régi és az új csomagot többször is felváltva, hogy oda-vissza összehasonlító teszteket végezzünk velük, minden alkalommal friss gumikon. Egyszerűen nincs ilyen lehetőséged egy hétvégén. Viszont bizonyos összevetéseket elvégzünk, mert mérünk dolgokat az autón a sok szenzorral. Ezeket a korábbi hetek eredményeivel tudjuk összehasonlítani.”

„Innen nézve jól teljesített a csomag. De ha a stopperórát nézzük, arról is megállapítható, hogy ezen a hétvégén a mezőnyhöz viszonyítva előreléptünk. Vissza tudtunk valamennyire zárkózni a Red Bullra, és ennek köszönhetően versenyképesebbek is voltunk a hétvégén. Szóval a hétvége után a fejlesztések kapcsán egészen vidáman tértünk haza.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

A Mercedes az idei utolsó fejlesztési csomagjaként harangozta be a mostanit, Wolff korábban azt mondta, a folytatásban már inkább azt próbálják jobban kiismerni, amijük van, és ily módon szeretnének tovább javítania az autójuk teljesítményén. Allison most elárulta, noha nagyobb fejlesztéseik valóban nem lesznek már, azért még kerül föl pár apróság a W12-re.

„Hogy jön-e még bármi? Ööö, talán. Itt-ott. Ha a nagy gyári fejlesztési programunkat nézzük, ez volt az utolsó nagy csomagunk idén. De lesz még pár módosítás itt-ott. Olyan helyeken, amelyeknél úgy látjuk, hatékonyan tudunk teljesítményt nyerni, anélkül hogy ez elvonná a figyelmünket a fő feladattól, ami most már a jövő évi autó”

– mondta a brit szakember.

A Red Bullnál eközben azt mondták, a nyári szünetig gőzerővel fejlesztik az idei autójukat, ám azt sem tartják kizárnak, hogy az év második felében is újításokkal állnak elő, ha a bajnoki helyzetük úgy kívánja.

Borítókép: Fotó: Mercedes

További tartalmak