Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen: Az már nem az én gondom, ki lesz az utódom

Räikkönen: Az már nem az én gondom, ki lesz az utódom

Sport1.de
Nem foglalkoztatja Kimi Räikkönent, hogy a visszavonulása esetén ki lesz az utódja, ám az ülésével hírbe hozott Mick Schumacherről jó véleménnyel van.

Ősszel betölti a 42. életévét Kimi Räikkönen, és egyelőre kérdéses, hogy a 43. születésnapját Forma–1-es versenyzőként, vagy a száguldó cirkusztól távol fogja-e ünnepelni. Mint azt főnöke, Frédéric Vasseur Silverstone-ban elárulta, az év végén lejáró szerződésénél egyik oldal sem rendelkezik „opciós joggal”, vagyis sem Räikkönen, sem az Alfa Romeo nem kérhet automatikus hosszabbítást, ha tovább akarják folytatni, egy teljesen új szerződést kell összehozniuk.

A kérdés az, a két fél akarja-e a folytatást.

„Hogy őszinte legyek, még nem tudom. Tavaly ebben az időszakban viszont ugyanez volt a helyzet. Meglátjuk”

– mondta Kimi Räikkönen a német Sport1 kérdésére, jövőre tovább fogja-e javítani a legtöbb nagydíjrajtos rekordját. „A rekordom továbbvitele mindenesetre nem érdekel. Egyszer minden rekord megdől, ezért ez számomra semmit sem jelent” – tette egyértelművé a jelenleg 339 F1-es versenynél járó finn.

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo) Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

Az elmúlt hetekben csapatával, az Alfa Romeóval többek között a Haas újoncát, Mick Schumachert is hírbe hozták. Noha Günther Steiner, az amerikai istálló főnöke leszögezte, nagy a valószínűsége van annak, hogy Schumacher velük folytatja, a német média továbbra is találgat az esetleges átszerződéséről. Räikkönent is megkérdezték, mit szólna hozzá, ha Schumacher lépne a helyére.

„Ha úgy döntenék, hogy abbahagyom, nem igazán fog érdekelni, ki vezeti az autómat! Az már többé nem az én gondom lesz”

– mondta nevetve.

Schumacher helyzetéről azért így is van véleménye. „Nehéz tündökölnie, mert az autója nem igazán gyors. Másfelől ez jó neki, mivel az emberek tudják, hogy nem jó az autója. Ha ennek ellenére erős versenyt fut és megmutatja a gyorsaságát, az pozitív. A neve miatt nagy rajta a nyomás. A rossz autó megkönnyíti a kezdeteket, mert nem olyan magasak az elvárások. Így több ideje van tanulni.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Räikkönen a mezőny korelnökeként elmondhatja, két generáció ellen is megküzdött a pályán, hiszen nemcsak Max Verstappennel és Mick Schumacherrel, de az apjukkal, Jos Verstappennl és Michael Schumacherrel is voltak vetélytársak. A felmenők közül a nagy csatákat Michael Schumacherrel vívta, 2003-ban a bajnoki címért is. Később a Ferrarinál ő lépett a hétszeres világbajnok örökébe. Megkérdezték, Schumacher valóban olyan különleges volt-e, mint amilyennek mondják. „Igen, természetesen, mivel minden autóval gyors és sikeres volt. Mindig jókat versenyeztem vele, klassz volt. És később, amikor visszatértem, ugyanez volt a helyzet. Mindig megtaláltuk a helyes egyensúlyt” – mondta.

Hogy most a gyerekek ellen küzd, az akár azt is éreztethetné vele, hogy korosodik, ám ő nem gondol erre. „Nem, egyáltalán nem érzem magam öregnek. Néha öregnek érzem magam reggelente, amikor fölkelek, de a versenyautóban ülve, a versenypályán nem” – tette egyértelművé.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak