Musorujsag
Élő Eredmények

Russell sem érti, hogy képes erre a Williamsszel

Russell sem érti, hogy képes erre a Williamsszel

Autosport
Sorozatban két időmérő edzést zárt a top 10-ben George Russell, ám nincs magyarázata rá, hogy csinálta ezt a mezőny „kilencedik leggyorsabb” autójával.

Már tavaly elnevezték George Russellt Mr. Szombatnak. A harmadik F1-es szezonját teljesítő brit pontot még sosem szerzett a Williamsszel, a csapat is 2019 óta várja a következő bajnoki egységét, Russell egy körön viszont rendszeresen képes erőn fölül teljesíteni az autójával. Hogy mennyire jó az időmérő edzéseken, azt idén is bizonyította már. Nicholas Latifivel ellentétben 2021-ben még sosem esett ki a Q1-ben, a legutóbbi két versenyhétvégén pedig egészen a Q3-ig repítette a Williamst.

Pontszerzés egyik alkalommal sem lett belőle, ám Russell szerint nem ez a különös, hanem az, egyáltalán hogyan került már kétszer is a legjobb tízbe egy ilyen autóval.

George Russell (Fotó: XPB)

„Sajnos nem gondolnám, hogy igazán megérdemeltük volna, ha előrébb végeztünk volna annál, ahol célba értünk. Nem tudom, hogy vagyunk képesek ennyire jól kvalifikálni” – mondta a vasárnap Silverstone-ban 12.-ként célba érő brit.

„Papíron még mindig a kilencedik leggyorsabb autó a miénk, és az időmérő edzést leszámítva minden egyes alkalommal, az első, a második, a harmadik szabadedzésen és a versenyen is a kilencedik leggyorsabbak vagyunk. De az időmérőn valamiért képesek vagyunk a legjobb tíz vagy tizenkettő közé kerülni.”

Russell rámutatott, az időmérős remeklései miatt a versenyei mindig ugyanúgy alakulnak: mivel a helyzetéhez mérten túlságosan elöl van, tartania kell a nála gyorsabbakat. „Így amikor jön a vasárnap, a nyolcadik leggyorsabb autó mögüled rajtol, és nehéz tartani. A mögöttünk lévő autók most három-négy-öt tizeddel gyorsabbak voltak nálunk, és amikor ekkora tempóelőnyben vannak, könnyű nekik. A gumikkal is jobban bánnak, mint mi, szóval a versenyen mindig csak a visszapillantót nézem, és próbálom magam mögött tartani ezeket az autókat.”

George Russell (Fotó: Williams) George Russell (Fotó: Williams)

Hogy a vasárnapi visszaesésekben mekkora a Williams, és mekkora Russell szerepe, az érdekes kérdés. A tehetség az időmérőkön mindenesetre folyamatosan bizonyítja gyorsaságát, és ennek örül a 2022-es Mercedes-ülés első számú várományosa. „A futamok után mindig kicsit csalódott vagyok, de arra kell gondolnunk, hogy a kiesésemet leszámítva az utóbbi négy versenyen rendre a legjobb tizenkettőben zártunk, háromszor a pontokért harcoltunk, és e négy verseny előtt valószínűleg ezt aláírtuk volna. Vasárnaponként mindig hátrafelé csúszunk, és nem hiszem, hogy ez azért lenne, mert vasárnap rossz munkát végzünk. Inkább azért, mert valahogy mindig kiváló munkát végzünk az időmérőn.”

Russell azt ugyanakkor cáfolta, hogy ez azért van, mert a Williams hajlamos inkább egy körre belőni az autóját. „Nem csak az időmérőre fókuszálunk, a versenyre is. Nem tudom, hogy mi fejlődünk-e vagy mások hibáznak. Egy körön nagy a nyomás, és ilyenkor egy egy-két tizedet érő hiba sokat jelenthet. Én magabiztos vagyok az autóban ilyen helyzetben, és talán egyszerűen csak jobb munkát végzünk, mint a legtöbben” – elmélkedett az egykörös remeklésekről.

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak