Musorujsag
Élő Eredmények

„Amikor Max nem válaszolt, megállt az idő”

„Amikor Max nem válaszolt, megállt az idő”

Red Bull
Még Max Verstappen ülése is eltört a silverstone-i balesetben – árulta el a Red Bull csapatfőnöke. Christian Horner felidézte az aggodalmas pillanatokat.

Szerencsére sérülés nélkül megúszta a Brit Nagydíjon történt nagy bukását Max Verstappen, ám balesete így is igen komoly volt. A Lewis Hamiltonnal a verseny első körében történt ütközése után a 290 km/órás tempóval vett Copse-kanyarnál 51 G-s erővel csapódott a gumifalnak, ami azt jelenti, hogy egy rövid pillanatig testsúlyának az 51-szerese nehezedett rá. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német RTL-nek versenyzője edzettségét dicsérte, és úgy fogalmazott: „Egyszerű földi halandó ezt nem élte volna túl.”

Hogy mennyire komoly balesetről volt szó, arra már Verstappen azt követő rádiózásából is ráébredhetünk. Miután mérnöke megkérdezte, jól van-e, a holland jó ideig nem tudott válaszolni, majd levegő után kapkodva csak egy felkiáltásra és egy káromkodásra telt tőle.

A Red Bull balesetet követő reakcióit sokan (pl. Lewis Hamilton eltiltását emlegették) talán túlzásnak tartották, ám a helyzet komolyságát látva az érzelmeiket meg lehet érteni. Christian Horner csapatfőnök a Red Bull honlapján vezetett blogján most szemléltette, mennyire komoly bukásról és feszült pillanatokról volt szó.

„Ez Max a legnagyobb balesete volt a versenyzői pályafutása során, és az első alkalom – és remélhetőleg az utolsó is –, hogy kórházba került. Amikor Max nem tudott válaszolni a rádióban, az idő megállt. Abban a pillanatban minden mást elfelejtesz, és csak a versenyződ biztonságára gondolsz. Ő mindannyiunk számára egy családtag, és ez most eszünkbe juttatta, milyen kockázatos a sportunk.”

„Amikor végre megszólalt, az mérhetetlen megkönnyebbülés volt, majd amikor láttuk, ahogy az orvosi csapat kisegítette az autóból, az is hihetetlen érzés volt, noha kábult volt és támogatni kellett.”

Max Verstappen autója (Fotó: Formula1/Twitter) Max Verstappen autója (Fotó: Formula1/Twitter)

Horner kiemelte, mennyire biztonságosak a mai autók és pályák, valamint mennyire felkészült a sportág.

„Hálásak vagyunk a mai autók biztonsági követelményeiért, a glóriáért és a falrendszerekért, mert a baleset olyan nagy erejű volt, hogy valójában eltörte Max ülését. Az autó könnyen felbukhatott volna, és az orvosi csapat először tartott is ettől, de szerencsére nem így történt.”

Az 51 G-s lassulás miatt az orvosok elsősorban a fejsérülések (agyrázkódás), valamint belső sérülések lehetőségétől tartottak. Verstappent előbb a pályakórházban vizsgálták ki, majd elővigyázatosságból helikopterrel a közeli Coventry Kórházba szállították a bajnoki éllovast.

„CT-re és MRI-vizsgálatra vitték, hogy megbizonyosodjanak arról, semmi rossz nem történt belsőleg és neurológiai szempontból. Maxot megfigyelték, majd később, úgy 22:00 körül engedték ki. A következő napon hazautazhatott.”

Max Verstappen autója (Fotó: Formula1/Twitter)

Verstappent a kórházból édesapja, Jos Verstappen kísérte haza. A hétfőt éjszakát még egy motelben töltötték, kedden már Monacóban voltak.

„Hétfő reggel újra beszéltem vele, és úgy érezte magát, mintha bokszolt volna pár menetet Tyson Furyval…”

„Megviselte a dolog, de szerencsésnek érezte magát, hálás volt az orvosi csapatnak, ahogy mind azok vagyunk. Maxra jellemző, hogy máris próbálja elfelejteni a dolgot, és csak Magyarország jár a fejében” – mondta Horner.

 

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak