Musorujsag
Élő Eredmények

Elriasztanák a hangos motorok a szponzorokat? Brown szerint nem

Elriasztanák a hangos motorok a szponzorokat? Brown szerint nem

Motorsport
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown nem ért egyet a csapat motorpartnerével, a Mercedesszel abban, hogy számos szponzor és partner távozna az F1-ből, amennyiben újra hangosabb motorokat építenének az autókba.

Miközben a Forma–1 vezetői és a csapatfőnökök a 2025-ös erőforrásokról tárgyalnak, ismét fölmerült, az új motoroknak hangosabbnak kellene lenniük, hogy több érzelmet váltsanak ki a szurkolókból. Ezen irányvonal fő támogatója a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner, aki ha rajta múlna, visszahozná az „üvöltő erőforrásokat”.

A Mercedes főnöke, Toto Wolff nem osztja ezt a nézetet, szerinte ki kell tartani a jelenlegi motorok mellett, a komolyabb partnerek és szponzorok ugyanis félő, hogy elhagynák a sportágat, ami egy ilyen váltás esetén nem tűnne túlságosan fenntarthatónak.

A McLaren részéről nemrég az ügyvezető, Zak Brown fejtette ki véleményét, aki legjobban a sportág szponzorációs részéhez ért, hosszú évekig ténykedett ugyanis ezen a téren. Ő nem olyan biztos abban, hogy a Red Bull által javasolt út szponzorációs szempontból járhatatlan volna. „A legfontosabb az, hogy maga az F1 fenntartható legyen” – kezdte az amerikai szakember.

Zak Brown (Fotó: XPB)

„Ezt pedig több módon is el lehet érni, és én nem hiszem, hogy a szponzorokat, addig, amíg az F1 fenntartható, aggasztaná, milyen megoldással jutunk el a fenntarthatósághoz. Szóval lehet szó belső égésű motorról fenntartható üzemanyaggal, akár elektromosról, vagy hibridről. A lényeg az, hogy a Forma–1 továbbra is a csúcstechnológiával jelentsen egyet, a fenntarthatóság pedig kulcsfontosságú a világ számára” – magyarázta.

Brown szerint Wolff véleményét torzítja, hogy egy gyári csapatot képvisel, a Mercedesnek pedig gyárként másféle fenntarthatósági kihívásokkal kell szembenéznie, mint egy versenycsapatnak. „Amit ő mondott, az inkább egy gyár véleménye volt. Szeretné, ha az F1 fenntarthatósága összhangban lenne azzal, ahogy ők a piacra lépnek. De a partnerek számára maga a fenntarthatóság fontos, nem az érdekli őket, hogyan jutnak el oda” – fogalmazott.

„Szóval, szerintem elfordulnának-e a rajongók, vagy a vállalati partnerek, ha az F1 egy olyan technológia felé indulna, ami eltér az autóiparitól? Nem hiszem, hogy ez zavarná őket. De persze figyelembe kell vennünk a gyártókat is, mert ők fontos részét képezik a sportnak, nagyban hozzájárulnak és fontos a véleményük” – jegyezte meg zárásként.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak