Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas nyerte a második szabadedzést

Bottas nyerte a második szabadedzést

Boxutca
Valtteri Bottas nyerte a Magyar Nagydíj második szabadedzését a csapattársát, Lewis Hamiltont megelőzve; a finn 27 ezreddel futott gyorsabb kört a címvédőnél. A listavezető Max Verstappen ezúttal „csak” harmadik lett.

A második pénteki szabadedzéssel folytatódott és zárult le a 2021-es Magyar Nagydíj nyitónapjának F1-es programja. A mezőnyt ismét forró körülmények várták a Hungaroringen, ahol az aszfalt hőmérséklete 60 Celsius-fok fölé emelkedett – közel volt tehát minden idők legmagasabb F1-es aszfalthőmérsékletéhez (ez 66 fok volt az 1984-es dallasi hétvégén).

Nem volt tehát könnyű dolguk a versenyzőknek, akkor ugyanis, amikor ennyire forró aszfalton kell helyt állniuk, ugyanúgy fenyegeti őket a „könnyebb megpördülés” réme, mint a nyirkosabb körülmények között.

Ez persze senkit sem tartott vissza attól, hogy gyorsan birtokba vegye a pályát, ahogyan azt a 2021-es szezon során már megszokhattuk a rövidebb edzések miatt.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Akárcsak a délelőtti gyakorláson, a mezőny most is hosszabb etapokkal, keményebb abroncsokon kezdett. Ami az eredményeket illeti, az első tizenöt percben a Mercedes állt az élen: Lewis Hamiltoné volt a leggyorsabb kört, a második leggyorsabb pedig a csapattársé, Valtteri Bottasé.

A csillagosokat a nagy rivális Red Bull követte: a bikásoknál is az élversenyző foglalt el meggyőzőbb pozíciót, Max Verstappen volt a harmadik, a negyedik pedig Sergio Pérez, a márkatársa. A sorminta a hatodik helyen ért véget, az ötödik Pierre Gasly-t ugyanis nem a csapattárs követte, hanem Esteban Ocon az Alpine-nal.

Röviddel az edzés fele előtt Bottas vette át az elsőséget: a finn huszonhét másodperccel volt gyorsabb a csapattársánál. A harmadik helyen Ocon állt, majd Gasly és az Aston Martin kettőse jött, Sebastian Vettel, Lance Stroll sorrendben.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Huszonkét perccel a leintés előtt Verstappen is futott egy gyorsabb kört, amivel „visszatért” a harmadik helyre: az első edzésen leggyorsabbjának lemaradása most majd’ három tized volt Bottashoz képest. A csapattárs, Pérez is javított addigi eredményén, és felugrott az ötödik helyre, a sorrend tehát ekkor Hamilton, Bottas, Verstappen, Ocon és Pérez volt az élen.

Komoly változásokat az utolsó körök sem hoztak, hiszen a csapatok ismét a hosszabb etapokkal próbálkoztak, tehát az eredménylista a „régi” maradt.

Bottas nyerte tehát a második edzést, melyen – bár nehéz következtetéseket levonni – úgy tűnik, a melegebb körülmények egy kicsit jobban fekszenek a Mercedesnek, a második leggyorsabb kört ugyanis a csapattárs, Hamilton futotta, és lemaradása is csak 27 ezred volt.

Verstappennek ezúttal be kellett érnie a harmadik helyezéssel, a nap legpozitívabb meglepetését szállító Ocon pedig negyedik maradt. Pérez ötödikként zárta a pénteki napot, Gasly hatodik lett, a legjobb tízben pedig Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Lando Norris és Lance Stroll volt még benn.

A második szabadedzés végeredménye: 

 

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak