Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton megköszönte, Verstappen és Bottas elítélte a pfujolást

Hamilton megköszönte, Verstappen és Bottas elítélte a pfujolást

F1, The Race, Motorsport
Lewis Hamiltont hidegen hagyta, Max Verstappen nem találta helyesnek, Valtteri Bottast viszont kimondottan dühítette, a pfujolás, ami a címvédőt a hungaroringi időmérős sikere után fogadta.

Hangos pfujolással „jutalmazta” a pályafutása 101. pole pozícióját megszerző Lewis Hamiltont a közönség egy része a Magyar Nagydíj időmérő edzése után. A két hete Max Verstappennel ütköző brit szombaton úgy szerezte meg az első rajtkockát, hogy a második Q3-as körén már nem annyira az időeredménye javításával foglalkozott, mint inkább a Red Bull-os ellenfeleinek feltartásával.

A Mercedes versenyzőjét túlzottan nem hatotta meg az első interjúja őt váró fogadtatás. „Elképesztően sikerült az időmérős köröm, és elképesztő volt a csapatmunka is, beleértve Valtterit is. Minden követ megmozgattunk az autó fejlesztéséért a gyárban, és elképesztő látni, hogy mennyire együtt vagyunk.”

„Becsülöm a nagy támogatást is, amit itt kapok. Őszintén szólva sosem éreztem még ennyire nagyszerűen magam a pfujolástól. Még fel is tüzel! Szóval nincs ellenemre”

– mondta mosolyogva Hamilton.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Később a sajtótájékoztatón hozzátette: „Nem igazán van mit mondanom erről. Az embereknek jogukban áll… Ez egy sport, és amikor sportról van szó, az emberek vadul cselekszenek, mert ez egy versengés, ami a szívről szól. De valamit jól kell csinálnom, ha ilyennel szembesülök, és nekem ez jó.”

Hogy a füttykoncert pontosan minek szólt, az nem volt egyértelmű. Verstappen szurkolói között voltak, akik Hamiltont „csalónak” tituláló transzparenst helyeztek el a lelátókon, utalva a silverstone-i eseményekre, de az ellenfél hívei talán Hamilton időmérős taktikáját is rossz néven vették.

Hamilton főnöke, Toto Wolff kicsit másképp értelmezte a véleménynyilvánítást. „Sajnos már hozzászokott az ilyen rasszista támadásokhoz” – feledkezett meg arról a lehetőségről, hogy a reakciók pusztán a versenyzője pályán mutatott megmozdulásaira is vonatkoztak. „Ő kizárólag a bajnokságra összpontosít. Ez a fontos, és mi próbálunk a saját érzelmi buborékunkban maradni, anélkül, hogy túl sokat tekintenénk kifelé.”

Az esetről Verstappent is kérdezték.

„Természetesen ez nem helyes, de végső soron mi, versenyzők nem hagyhatjuk, hogy megzavarjanak ezek a dolgok. Eleve csak a munkánkra kell figyelnünk, és teljesítenünk kell az autóban. Szerencsére sisakot viselünk vezetés közben, szóval amikor számít, úgysem halljuk ezt. Más sportokhoz képest ez talán különbség”

– állapította meg.

Valtteri Bottas és Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

Csapattársa, Valtteri Bottas eközben kérdés nélkül vette védelmébe Hamiltont. Amikor a teljesítményéről kérdezték, válasza végén terelte a szót a füttykoncertre. „Általában nem mondok semmit ezekről a dolgokról, de sok pfujolást hallottam az időmérő edzés végén, és nem értem ezt.”

„Szerintem az embereknek önmagukat kéne megkérdezniük, miért viselkednek így, mert nem hinném, hogy ez fair.”

„Sportolók vagyunk, minden porcikánkkal a sportért élünk, amit szeretünk. Lewis hihetetlen kört ment erre kipfujolják. Ez nem helyes, nem fair, és nem szeretnénk ilyesmit látni” – kritizált a finn.

Hasonló megnyilvánulásokat egyébként már más bajnoki csaták során is láthattunk különböző helyszíneken. A hibridérában többek között Hamilton nagy ellenfeleinek, így Nico Rosbergnek és Sebastian Vettelnek is volt már része hasonló sportszerűtlen fogadtatásban.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak