Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Vagyok olyan gyors, hogy ne kelljen játszmáznom!

Hamilton: Vagyok olyan gyors, hogy ne kelljen játszmáznom!

F1
Kikérte magának Lewis Hamilton, hogy megvádolták, tudatosan próbálta feltartani a Red Bullokat a Magyar Nagydíj időmérő edzésének hajrájában.

Meglehetősen furcsán zárult az időmérő edzés utolsó felvonása szombaton a Hungaroringen. Lewis Hamilton már a Q3-as első körén megfutotta a később pole pozíciót érő körét, így az utolsó gyorskörének magabiztosan, kényelmes helyzetből vághatott neki. A brit ebben a helyzetben a megszokottól kicsit eltérő módon készült rá az utolsó menetre: már a boxutcából  a sebességlimit alatti tempóval döcögött ki, maga mögé gyűjtve a két Red Bullt, Max Verstappennel és Sergio Pérezzel.

„Lassúzását” aztán a kivezető kör közben is folytatta, és mivel az óra vészesen ketyegett, okkal merült fel, hogy talán azért tartja föl az ellenfelet, hogy azok már ne is kezdhessék meg az utolsó kört. Verstappen végül még átért a kockás zászló előtt, ám csapattársa már piros lámpával szembesült, és csak a szerencséjének köszönhette, hogy megtarthatta a negyedik helyét, mivel javítani nem volt módja.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem neheztelt különösebben Hamiltonra, mivel szerinte a pályán elfoglalt helyének köszönhetően jogában állt trükközni. Ugyanakkor egyértelmű volt számára, hogy tudatosan játszmázott, hogy megzavarja őket.

A korábbi F1-es versenyző, Romain Grosjean eközben a közösségi oldalán kommentálta a jelenetet: „Ha ezt direkt csinálta, akkor nem volt szép.”

Fotó: Formula1

Hamilton ingerülten reagált e megjegyzésekre a kvalifikációt követő sajtótájékoztatón. „Ez akkora butaság, ember! Mindenki nagyon lassan ment. Szóval nem is értem. Úgy gondolod, mehettem volna gyorsabban, és lehettem volna közelebb Valtterihez? Mindenki lassú kivezető kört ment, és nem is volt más, mint a többi kör” – felelte, amikor nyíltan rákérdeztek, szándékosan csinálta-e.

„Természetesen valahányszor kimegyünk, próbáljuk előkészíteni a gumikat, és próbáljuk hidegen tartani őket, mert a kör során fölmelegszenek.”

„Nem játszok semmi taktikai játékot. Nincs is szükségem taktikai játékokra, ember! Tudom, mit csinálok az autóban, és vagyok annyira gyors, hogy ne legyen szükségem taktikázásra.”

Vélhetően Grosjeanra célozva még oda is szúrt egyet az őt kritizálóknak. „Akik ilyen megjegyzéseket tesznek, nem igazán tudnak semmit a mi itteni munkánkról. És valószínűleg ezért sem versenyeznek itt…” – mondta nem túl kedvesen.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A hétszeres bajnoknak egyébként konkrét magyarázata is volt arra, miért tötyörgött Verstappen előtt. „Utolsók között mentünk ki, és tudtam, hogy előttünk vannak a többiek. Előttem Valtteri volt, előtte is valaki, és tudtam, hogy fel fogunk torlódni a kör végén. Emiatt próbáltam a lehető legnagyobb távolságot tartani. Aztán még így is vissza kellett vennünk a kör végén és le kellett maradnunk, hogy mindenki elindulhasson. Szóval csak próbáltam a lehető legjobb távolságot tartani az előttem lévővel szemben.”

Ha a célja egy tiszta kör volt ezzel, igencsak mellétrafált. Hamilton az utolsó kanyarban kicsit még blokkolta is a bal első kerekét, majd az előzőhöz képest 2,3 másodperccel lassabb kört futott. Maga is elismerte, a gumik előkészítése szempontjából ő is rajtavesztett a lassú tempón. „Szerintem talán egyikünk sem futotta a legjobb gumi-előkészítő kört, mivel mindenki lassan ment.”

Az első három helyezett közül egyébként Bottas 2 tizeddel maradt el önmagától, míg Verstappen másfél tizedet javított az utolsó körén.

Borítókép: Fotó: Formula1

További tartalmak