Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton volt a leggyorsabb az időmérő előtt

Hamilton volt a leggyorsabb az időmérő előtt

Boxutca
Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Magyar Nagydíj utolsó szabadedzésén! A címvédő 88 ezreddel futott jobb kört, mint bajnoki riválisa, Max Verstappen. A harmadik pozícióban Valtteri Bottas végzett.

Szombat délben vette kezdetét a Magyar Nagydíj utolsó szabadedzése, melyen a tegnapinál hűvösebb körülmények várták a Forma–1 mezőnyét. A pénteki, minden idők egyik legmelegebb aszfalthőmérsékletét (64 Celsius-fok) hozó edzésnap után egy „átlagosabb” edzés következett.

Ennek a tegnapi eredmények alapján inkább a Red Bull örült a két élcsapat közül, a Mercedes autója ugyanis kezesebbnek tűnt a hőségben, mint a bikások versenygépe.

Mivel másak voltak a körülmények, a mezőny gyorsan birtokba is vette a Hungaroringet, hogy a hűvösebb aszfaltról is tapasztalatot gyűjtsenek, az előrejelzések szerint ugyanis az időmérőn és a versenyen is inkább a maihoz hasonló idő várható, mint a tegnapihoz.

Az első gyorsköröket a mezőny újoncai teljesítették: a Haas kettőse (Mick Schumacher, Nyikita Mazepin) valamint Cunoda Juki, akik közül a japán volt a leggyorsabb.

A „nagyok” közül először Carlos Sainz futott mért kört a Ferrarival, és bár magához képest meglehetősen „laza” eredményt ért el, a vezetést természetesen azonnal átvette. Sainz után persze a többiek is kigurultak a pályára, röviddel a spanyol után a címvédő, Lewis Hamilton is futott egy gyors kört, amivel magához is tudta ragadni az elsőséget.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hamiltontól aztán a bajnoki rivális, Max Verstappen vette át a vezetést, a holland gyorskörét látva pedig azt is megállapíthattuk, hogy a Red Bull előrelépett a tegnapi nap óta, az autó ugyanis jóval stabilabbnak tűnt, mint pénteken, amikor a versenyzők az egyensúlyra panaszkodtak.

Az edzés felénél aztán mindenkitől jöttek az erősebb körök: Verstappentől a második edzés győztese, Valtteri Bottas vette át a vezetést, Sergio Pérez pedig felugrott a negyedik helyre (második próbálkozásra, kopottabb gumikon, az első kísérlet során ugyanis feltartották). Harminc perccel a leintés előtt tehát Bottas, Verstappen, Hamilton és Pérez volt a sorrend az élen, majd a Ferrari kettőse jött, Sainz, Charles Leclerc sorrendben.

Ami a tabellát illeti, az egy „csöndesebb” időszak (melyben a pilóták inkább hosszabb etapokat futottak) után az utolsó húsz percben kezdődött újra átrendeződni: Sainz feljött a második helyre, Lando Norris pedig a negyedikre.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Az edzést azonban tizenhét perccel a leintés előtt piros zászlóval megszakították (az óra persze a szabályoknak megfelelően pörgött tovább), miután Schumacher hibázott a tizenegyes kanyarnál, autója pedig a gumifalba csapódott. A fiatal német szerencsére sértetlenül megúszta a balesetet, autója viszont komolyan megsérült – lehet az időmérőn való indulása is veszélybe került.

Miután a sérült Haast elvonatták a bukótérből és biztonságossá tették a baleset helyszínét is, a mezőnynek csak kilenc perce maradt, ezt az időt pedig mindenki ki akarta használni: a boxutca végén kisebbfajta „tülekedés” alakult ki (Antonio Giovinazzi le is koccolta Lance Strollt), a versenyzők ugyanis a lehető legjobb pozícióból akartak indítani.

Az utolsó percekben Hamilton ugrott az élre, leggyorsabb köre pedig edzéselsőséget is ért, azt ugyanis senki sem tudta már túlszárnyalni. Mögötte a nagy rivális, Verstappen végzett (lemaradása mindössze 88 ezred volt), a harmadik helyen pedig Bottas.

A negyedik és az ötödik helyen a Ferrari versenyzői végeztek, Sainz, Leclerc sorrendben, Norris végül hatodik, Pérez pedig csak hetedik lett. A legjobb tízbe Daniel Ricciardo, Fernando Alonso és Lance Stroll fért még be.

Az F1-es hétvége programja az időmérő edzéssel folytatódik, amit  a Duna TV-n természetesen élőben közvetítünk majd! A felvezető műsor 14:45-kor indul.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak