Musorujsag
Élő Eredmények

Magyar Nagydíj egészen 2037-ig!

Magyar Nagydíj egészen 2037-ig!

Boxutca
Hosszú távon, egészen 2037-ig számol a Magyar Nagydíjjal a Forma–1 a versenynaptárban. Dr. Palkovics László a Stefano Domenicalival való megállapodásról, Gyulay Zsolt a Hungaroring felújításáról nyilatkozott az M4 Sportnak.

Idén már 36. alkalommal látja vendégül a Forma–1 mezőnyét a Hungaroring. A naptár egyik legrégebbi helyszínének számító magyar pálya jelenlegi szerződése – a múlt évi zárt kapus esemény miatti egyéves hosszabbítás után – 2027 végéig szól a sorozattal. Ám mint azt Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója az M4 Sportnak elmondta, a hétvégén a 2037-ig való hosszabbításról állapodtak meg Stefano Domenicalival, a Forma–1 elnökével.

„Domenicali úrral a Hungaroring, illetve a Magyar Nagydíj jövőjéről beszéltünk, és megállapodtunk abban, hogy hogy néz ki az elkövetkező tíz évnek a finanszírozása 2032-ig” – mondta Palkovics László az M4 Sport riporterének, Szeleczky Ádámnak.

„És megállapodtunk abban is, hogy a következő öt évre, tehát 2032 és 2037 között kifejeztem azt a szándékunkat, hogy szeretnénk versenyt rendezni. Ő pedig ezzel egyetértett, és azt mondta, hogy akkor megállapodtunk. Ez azt jelenti, hogy legalább 2037-ig Forma–1-es versenyt fogunk rendezni Magyarországon.”

Ahhoz, hogy a Hungaroring a következő 15 évben is a Forma–1 állandó helyszíne lehessen, Gyulay Zsolt szerint elengedhetetlen a pálya kiszolgáló épületeinek alapos felújítása. A vezérigazgató szerint a mostani megállapodás e folyamatokat is felgyorsíthatja, így sor kerülhet a boxépület és a lelátók rekonstrukciójára is. „Azt lehet mondani, hogy a kapcsolat nagyon jó. Még álljuk a sarat ezen az infrastruktúrán, de remélhetőleg, ezek a jó hírek, amik most bejelentésre kerültek, felgyorsítják a mi ügyeinket is” – fogalmazott Gyulay.

„Nekünk a legfontosabb, amin az elmúlt években dolgoztunk, hogy a Hungaroring főépületei és lelátói, valamint az egész infrastruktúra megújuljon. A tervezési folyamatnak a végén tartunk. Megálmodtuk, hogy a huszonkettes futam után elkezdődik egy felújítás, ami két-három éven keresztül tart.”

„A kötelező épületek megújulnak. A paddock-épület, a paddock kiszélesítése, a lelátó, a mögötte lévő rendezvénytér, a bejárat, az irodaház, és minden olyan létesítmény megújul, ami 1985-ben épült, és gyakorlatilag nagyon elavultnak minősül a világsorozatban. Ezeknek méltónak kell lenniük, mert kijelenthetjük, hogy 2024 után nagyon nehéz már biztonságos Forma–1-es futamot tartani.”

Gyulay elárulta, eredetileg csak 2032-ig kértek hosszabbítást a Forma–1-től, ám a Domenicalival folytatott egyeztetés ennél is kedvezőbb végkifejlettel zárult: további 5 évet és alacsonyabb jogdíjakat kínált a sorozat. „Hab a tortán, hogy a hosszabbítás is szóba került, hiszen ha invesztál a magyar állam az infrastruktúrába, akkor nyilvánvaló, hogy szeretné, hogy hosszú távon is itt legyen a Forma–1. Mi 2032-ig terveztünk, most a miniszter úr 2037-ig jelentette be a hosszabbítást. Ez nagyon jó, és nemcsak azért, mert hosszabb távon itt maradhat a Forma–1, de sokkal kedvezőbb feltételekkel is maradhat itt, hiszen a jogdíj mértéke változni fog, sokkal kedvezőbb lesz a magyar állam számára.”

Magyar Nagydíj (Fotó: Batchelor / XPB Images)

A Hungaroring elnöke hozzátette, e megállapodás mind a pálya, mind a magyar autósport, mind az autóipar számára kedvező fejlemény. „Ez a jó hír számunkra nagyon-nagyon fontos. Az is nagyon jó hír, hogy az autó-motorsport ennyire fókuszba került, hiszen az FIA elnöke is járt a miniszterelnök úrnál. Palkovics László miniszter úr nagyon aktív a közlekedésbiztonság ügyében. A Hungaroring pedig a zászlóshajója a magyar autó-motorsportnak” – fogalmazott Gyulay Zsolt.

További tartalmak