Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Red Bull felelőtlen vezetői keltettek gyűlöletet Hamilton szerint

A Red Bull felelőtlen vezetői keltettek gyűlöletet Hamilton szerint

F1, Motorsport Week, Motorsport
A Red Bull-vezetők felelőtlen megnyilvánulásainak tudja be Lewis Hamilton, hogy pfujolással „köszöntötték” őt Max Verstappen holland szurkolói. Újabb kritika a Mercedes oldaláról.

Amikor Lewis Hamilton szombat délután pályafutása 101. pole-szerzése után kiszállt az autójából, a boxutcával szembeni narancsszínbe borult lelátóról hangos füttyszó fogadta őt. A címvédő nem vette nagyon a szívére, közölte, őt csak motiválja ez az ellenszenv, így még hálás is érte.

A későbbi interjúk során azért kiderült, zavarta a jelenet, és igyekezett is egyértelművé tenni, hogy a silverstone-i baleset óta rá kígyót-békát dobáló Red Bull volt a hangulatkeltő…

„Ez nem meglepetés számomra azok után, amiket mondtak annak a csapatnak a vezetői. Ez megágyazott ennek. Ezeknek az okos embereknek meg kéne vizsgálniuk, milyen dolgokat mondtak, mivel elfogadhatatlan, ami elhangzott. És ez csak szétterjedt.”

Azt sem felejtette el megemlíteni, hogy egy nyilvánosságra hozott rasszista üzenetváltás miatt Red Bullnak nemrég el kellett bocsátania egy dolgozóját, aki őt gyalázta. „Még egy embert is ki kellett rúgniuk azok után, amiket mondott. Nem tudom, kiről szólt, nem is számít. Akár a barátomról, akár apámról vagy az öcsémről, mi mind érezzük ezen szavak súlyát.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton azonban valóban motivációként használja a támadásokat, és büszkén állapította meg, hogy a Mercedes a pályán adta meg a választ. „De a világ változik. Továbbra is pozitívak maradunk, és nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy ennyire összeszedett maradt ebben az időszakban, mert ez az érzelmek forgószele volt, és mi leszegett fejjel mentünk tovább, majd idejöttünk, és hoztuk az eredményt. Erre nagyon büszke vagyok.”

A címvédő szerint mások is elgondolkodhatnának azon, hogyan cselekszenek és nyilvánulnak meg. „Én sosem fütyültem ki csapatot semmilyen sportágban, mert nem vagyok ilyen. Persze én is nagyon akarom, hogy egy csapat nyerjen. De tudom kezelni ezt, nem foglalkoztat. Viszont meg kell válogatnunk a szavainkat. Főleg mert fiatal gyerekek is néznek minket, és nekünk az a felelősségünk, hogy bátorítsuk, reményt adjunk az embereknek, pozitivitást küldjünk feléjük. A sportágban vezető pozícióban lévőknek igazi vezetőknek kell lenniük, mert emberek követik őket, gyerekek követik őket. Sportként felelősséget kell vállalnunk. Szóval komoly beszélgetésekre lesz szükség a következő hetekben.”

Hamilton szerint az F1-ben fontos szerepet betöltőknek oda kell figyelniük, hogy mit mondanak. (fotó: XPB)

Hasonló kritikát fogalmazott meg a Mercedes csapatfőnöke is a Red Bull irányába. Toto Wolff már az előző napokban is azt emlegette, hogy ellenfelük túlment egy határon, és csak táptalajt adott a gyűlölködésnek, a mostani pfujolást is a silverstone-i események következményének látja.

„A lelátók tömve vannak holland szurkolókkal. Senki sem szereti, ha kifütyülik, és akik sportolnak, sosem fogják megérteni, miért csinálják ezt. De a futballstadionokban is halljuk ezt, és a lelátókon is. A narancsszínű lelátó volt az.”

Transparent a lelátón (Fotó: Batchelor / XPB Images)

„Ez megmutatja, mennyire szenvedélyesek a szurkolók. A falkaösztön nem feltétlenül rossz, a csapat számára is jó. Ha ez megvan, ha szenvedélyesek, ha tapsolnak és sikítanak a versenyzőnek, az nagyszerű. De a pfujolásnak nincs helye a sportnak. Ez szerintem az elmúlt hetek eseményeinek a következménye. A baleset vitatható volt, megosztó. Most ennek látjuk a következményeit a lelátókon az érzelmek kifejezésében, az érzelemkitörésekben” – állapította meg az osztrák.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak