Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso: Köszönjük, Budapest! Köszönjük, Magyarország!

Alonso: Köszönjük, Budapest! Köszönjük, Magyarország!

F1, Sky Sports
Tiszta szívből tudott örülni Fernando Alonso Esteban Ocon váratlan futamgyőzelmének, annak, hogy segíthetett neki, de annak is, hogy ott került rá sor, ahol az ö első sikerére 18 évvel ezelőtt.

Ki gondolta volna, hogy már első ezen a néven futott idényében futamot nyer az Alpine csapata? És ki gondolta, hogy az első győzelmüket nem a kétszeres világbajnok sztár, Fernando Alonso, hanem a feltörekvő fiatalok között sem elsőként rangsorolt Esteban Ocon fogja aratni? Hogy végül mindkettő megtörtént, hűen megmutatja, milyen őrült és rendhagyó volt a 36. Magyar Nagydíj.

Ocon az újraindítás után találta magát az élen, és végig ki is tartott ott, ám abban, hogy ez sikerült neki, oroszlánrésze volt csapattársának is, a Lewis Hamilton ellen körökön keresztül oroszlánként küzdő Fernando Alonsónak. A spanyol elképesztő rutinnal és állhatatossággal állta a sokkal gyorsabb Mercedest vezető korábbi csapattársa támadásait, aki annyi időt vesztegetett el mögötte, hogy a végén már nem volt esélye elkapni Oconékat.

Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

A francia külön köszönetet mondott Alonsónak a csapatmunkáért, miközben a spanyol elsők között gratulált neki, és úgy emelgette őt a parc fermében, mint egy boldog kisgyerek. Hogy a csapatmunkát megkövetelő WEC-ben eltöltött idények hatása volt-e, vagy igaza van Oconnak, és tényleg sokkal kedvesebb csapattárs, mint amilyennek a híre alapján vélik, azt nem tudjuk, ám Alonso nyilatkozataiból kiderült, az öröme valóban őszinte volt.

„Természetesen rendkívül boldog vagyok. És nemcsak Esteban miatt, aki sosem fogja elfelejteni az első győzelme napját, hanem a srácok miatt is, mindenki miatt Enstone-ban és Viryben. Gőzerővel dolgoznak, és az eredmények nem jönnek könnyen. Nagyon-nagyon kemény és versengő közegben vagyunk, és ez most mindenki számára motivációt jelent”

– mondta az ötödik helyen célba érő kétszeres bajnok.

Kiemelte, Oconhoz hasonlóan ő maga is a Hungaroringen aratta első F1-es győzelmét, szintén az enstone-i csapattal, még Renault-néven. „Ez egy szerencsés hely a Renault számára, és most az Alpine számára is. Szóval köszönjük, Budapest, köszönjük, Magyarország!” – mondta mosolyogva.

Ami a saját versenyét illeti, elmondta a rajtja miatt nem volt esélye a dobogóra. „Nagyon hosszú verseny volt, sok küzdelemmel. Az első kanyarban balszerencsés voltam, igaz, nem annyira, mint többen, akik kiestek. Sok pozíciót vesztettem, és ez kicsit elrontotta a versenyemet”

Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Elismerte, egy meglepetésdobogónak ő is örülne már. „Próbálkoztunk. De szeretnék egy olyan napot, amelyen vagyok annyira szerencsés, hogy a dobogón állhatok. Boldog vagyok, hogy hatodik vagyok minden hétvégén, és pontot szerzek, de én nem csak pontokat akarok szerezni.”

Panaszkodni viszont egy, az Alpine számára győztes nap után nem akar. „De az ötödik hely így is a legjobb eredményem idén, a futamgyőzelem pedig a csapat valaha volt legjobb eredménye. Van múltunk a pályával, és van, hogy szerencsés vagy, van, hogy nem, de most szerencsések voltunk. Ki kell élveznünk ezt a napot.”

„Ez egy különleges nap, mert Esteban sosem fogja elfelejteni, Nagyon örülök neki. És a csapatnak is. Átneveztük a csapatot, és a jövőbe tekintünk, azzal a reménnyel, hogy megismételhetjük a múlt sikereit. Ez nagy lökést és motivációt ad. Mosollyal az arcunkon mehetünk nyaralni.”

A pihenő elmondása szerint rájuk is fér. Már hétfőn kezdi is a vakációt. „Holnaptól megyek szabadságra egy hétre. Nagyon intenzív volt az év első fele. Megint itt voltak a korlátozások, az utazás, és most szükségünk van erre a szünetre. Nagyszerű eredmény ez az utolsó versenyen, mert az év második fele nagyon megterhelő lesz. Muszáj lesz újratöltenünk az akkumulátorainkat. Egy hét szabadság jön tehát, távol az F1-től.”

Az Alpine történetének első győzelmi csapatfotója (Fotó: Alpine) Az Alpine történetének első győzelmi csapatfotója (Fotó: Alpine)
Borítókép: Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak