Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Verstappennek mindig nehezebb lesz, mert nem brit

Alonso: Verstappennek mindig nehezebb lesz, mert nem brit

Racefans, The Race
Érdekes szempontot vitt Fernando Alonso a Max Verstappen és Lewis Hamilton között zajló idei bajnoki párharcba.

A Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését követő pfujolás hű képet festett arról, mennyire felhevült a bajnoki párharc az utóbbi pár hétben. Max Verstappen és Lewis Hamilton Silverstone-ban történt ütközése óta mindenki intenzívebben reagál mindenre. Jó példa erre a Mercedes és a Red Bull vezetőinek már-már gyerekes civakodása, de az is, amilyen indulatosan felelt egy-egy kérdésre Verstappen, illetve Hamilton az időmérőt követő sajtótájékoztatón.

Ugyanez a szurkolók oldalán is tetten érhető. Például egy „Sir Csaló! Vigyázz, utolér a karma” feliratú transzparensen, vagy éppen a nem túl sportszerű megnyilvánulásokban – mindkét oldalon. De hasonló elfogultságot mostanság a Forma–1-gyel foglalkozó pár vezető médiumnál is láttunk, legyen szó akár brit, akár holland oldalról.

Transparent a lelátón (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az elmúlt napok eseményei kapcsán megfigyelhető volt, hogy a felülvizsgálati kérelme miatt a szigetországban sokan rossz vesztesként ábrázolták a Red Bullt, míg a Mercedesnél egyenesen szentségtörésnek vélték, hogy Christian Hornerék kritizálni merészelték az elmúlt években kikezdhetetlen bajnokukat.

Ebben a szituációban pillanatnyilag az előnye vészes olvadásával szembesülő Verstappen tűnik frusztráltabbnak, akinek helyzetét át tudja érezni a kétszeres világbajnok Fernando Alonso. A 2000-es években még a spanyol volt az a feltörekvő fiatal tehetség, aki próbálta ledönteni egy hétszeres rekordbajnok, Michael Schumacher bálványát, majd miután ez sikerült, hamar a McLarennél találta magát az egyből a trónját bitorló Lewis Hamilton csapattársaként.

Lewis Hamiltont nem illik kritizálni? (Fotó: Batchelor / XPB Images)

„Átérzem most a másik fél helyzetét, különösen Maxét. Ő a fiatalabb fickó, aki egy legenda ellen küzd, egy bajnokkal” – mondta Alonso.

Majd talán a saját viharos 2007-es idényére gondolva még hozzátette: „Ő nem brit, ezért mindig nehezebb lesz neki.”

Utóbbi megjegyzésével vélhetően arra célzott, hogy az F1 nemcsak a csapatok szempontjából angolközpontú sorozat, a témák és vélemények terén is az angolok dominálnak.

Nem Alonso az első, aki ezekre a szempontokra hívta fel a figyelmet mostanság. Az aktív évei alatt a brit sajtó által erősen kikezdett Ralf Schumacher például az F1-Insidernek megjegyezte: „Nem találom helyesnek, ahogyan a Mercedes a Hamilton-kritikára reagált. Mintha felségsértés lenne. Végső soron Lewis is ugyanolyan vécét látogat, mint mi mindannyian…”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hogy létezik-e a nem briteket hátráltató ellenszél, azt nem tudjuk, ám Verstappen számára a Hamilton elleni csata talán valóban jelenthet némi extra terhet, hiszen a mercedeses mellett a múltbeli eredményekkel és az ezzel járó megítéléssel is meg kell harcolnia. A feltörekvő trónkövetelők esetében ez persze a szereppel járó feladatuk.

Borítókép: Fernando Alonso és Max Verstappen (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak