Musorujsag
Élő Eredmények

Benyújtotta fellebbezési szándékát az Aston Martin Vettel kizárása után

Benyújtotta fellebbezési szándékát az Aston Martin Vettel kizárása után

FIA, Autosport
Az Aston Martin csapatfőnöke megerősítette, szeretnének fellebbezni Sebastian Vettel Magyar Nagydíjról történt utólagos kizárása ellen.

Már a pályán sem volt, amikor elveszítette a rajta kivívott második helyezését Sebastian Vettel. Az Aston Martin versenyzője Esteban Ocon mögött ért célba a vasárnapi Magyar Nagydíjon, ám mivel az FIA a futamot követő szokásos ellenőrzés alkalmával nem tudott kellő mennyiségű üzemanyagmintát levenni az autójából, utólag diszkvalifikálták.

Az FIA közleményében azt írta, több lehetőséget is adtak a csapatnak, hogy bizonyítsa, a rendszerben van a szabályok által minimálisan megkövetelt 1,0 liter üzemanyag, ám ezt nem sikerült levenniük, így a bírák nem tehettek mást, technikai szabálysértés miatt kizárták a négyszeres világbajnokot.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Otmar Szafnauer csapatfőnök az ítélethirdetés után jelezte, nem nyugodnak bele az idei második dobogós helyezésük elvesztésébe, és fellebbeznek az ítélet ellen.

Megerősíthetem, szándékunkban áll fellebbezni. Amint többet megtudunk, és amennyiben lesz alapja a fellebbezésnek, benyújtjuk. De van rá kilencvenhat óránk”

– mondta az amerikai.

Szafnauerék továbbra is állítják, van elég üzemanyag az autójukban. Számításaik szerint 1,74 liternek kellett a rendszerben lennie, és ebből 1,44 litert nem tudott kinyerni az FIA.

Vettel a verseny leintése után nem fejezte be a tiszteletkörét, a pálya szélén parkolta le az autóját. Az Aston Martinnál úgy vélik, az üzemanyagpumpa hibásodhatott meg, és szerintük ez magyarázza azt is, hogy nem találták meg az általuk említett mennyiségű benzint.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Most azt tervezik, hogy autójukat hétfőig érintetlenül a Hungaroring garázsában hagyják, és másnap újabb kísérletet tesznek az üzemanyag kinyerésére. Amennyiben ez sikerül, a fellebbezésüknek lehet alapja.

„Minden számításunk azt mondja, hogy 1,44 liter üzemanyagnak kell lennie a tankban azok után, hogy háromszáz millilitert már levettek belőle. Csak meg kell mutatnunk az FIA-nak, hogy benne volt, és a háromszáz milliliter is elég nekik a mintához. Szóval ez lesz a fellebbezésünk alapja. Az autót most lefoglalták, így csak mennünk kell, és meg kell találnunk az üzemanyagot, majd meg kell mérnünk. Meg fogjuk oldani”

– mondta Szafnauer.

A csapat biztos benne, hogy a számításai pontosak. „Mérjük, hogy mennyi üzemanyag megy a tankba, és az autónkban lévő üzemanyag-átfolyásmérő, amit az FIA hitelesített, méri, hogy mennyi üzemanyagot használtunk el. Szóval a különbség a betöltött mennyiség és a felhasznált mennyiség között az, ami megmaradt. És ez 1,74 liter.”

„Ez megvan. Az FIA dolgozik az üzemanyag-átfolyásmérőjével, megvannak nekik az adatok, mi megadjuk nekik, hogy mennyi ment bele, így ellenőrizni tudják bármikor. Szóval minden adat a rendelkezésre áll.”

Fotó: Aston Martin

Fölmerült, a csapat helyzetét nehezítheti, hogy a szabály azt mondja ki, az 1 liter benzinnek fizikailag visszanyerhetőnek kell lennie, és ha hétfőn valahogy elő is bányásszák az autóból, az ennek a kitételnek nem fog megfelelni. „Ez egy régi szabály, amit még akkorról származik, amikor még nem használtuk ezeket a méréseket” – mondta ennek kapcsán Szafnauer.

Az Aston Martin azóta már be is nyújtotta a fellebbezési szándékát, ami egyelőre csak a fellebbezés jogát biztosítja a csapatnak, nem jelent még hivatalos fellebbezést. Azt 96 órán belül kell benyújtaniuk.

Az FIA közölte, e dokumentum benyújtása miatt a versenybíróság kérte a szövetség technikai szakembereit, hogy foglalják le és plombálják Vettel autóját, és biztosítsák, hogy amíg a hivatalos fellebbezést nem nyújtják be az FIA Nemzetközi Sportdöntőbíróságához, addig a brit csapat az autó biztonságos szállításhoz szükséges szétszerelésekor nem nyúl hozzá az ügyben használható bizonyítékokhoz.

Amíg nincs fellebbezés, illetve nincs ítélet, a Magyar Nagydíj Vettel kizárásával módosult eredménye nem tekinthető hivatalosnak.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak